Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po uvoľnení opatrení zaznamenali kancelárie pre pomoc obetiam trestných činov nárast klientov
Zdielať na

Po uvoľnení opatrení zaznamenali kancelárie pre pomoc obetiam trestných činov nárast klientov

BRATISLAVA / Informačné kancelárie pre pomoc obetiam trestných činov zaznamenali v lete nárast klientov, ktorý nastal po uvoľnení karanténnych opatrení. Pomoc vyhľadali najmä obete vo veku od 12 do 94 rokov.

Pomoc v informačných kanceláriách počas leta vyhľadalo viac ako 560 ľudí. Najviac ich bolo v Bratislave. Až v 70-tich prípadoch to boli ženy. "Väčšina klientov v letnom období bola obeťou domáceho násilia. Mnohí z nich využili aj možnosť obrátiť sa na IK formou online poradne - LiveChatu alebo emailom či  prostredníctvom telefonátu," povedala Petra Friese, hovorkyňa ministerstva vnútra SR.

Pre dlhodobú izoláciu podľa viacerých odborníkov vzniká riziko domáceho násilia. Jeho najčastejšími obeťami sú ženy. Koncom apríla takéto prípady riešili aj policajti z Nového mesta nad Váhom. "29 ročný muž z okresu Nové Mesto nad Váhom sa mal vyhrážať svojej manželke zapáleným, bezdôvodne kričať a vulgárne jej nadávať a mal ju aj fyzicky napádať," uviedla hovorkyňa KRPZ v Trenčíne Danka Adámiková.


Rovnako sa správal aj 52-ročný muž, a to najmä vtedy, keď si vypil. Obidvoch sudca zobral do väzby. Hrozí im trojročné väzenie. "Dlhodobé násilie zanecháva zdravotné problémy, najmä psychické, ale aj fyzické, pokiaľ je to násilie páchanom práve fyzickou formou," vyjadrila sa psychiatrička Darina Hrabovská.

"Tie prvé 4 mesiace tohto roka sme zaznamenali 49 percentný nárast ani nie počtu oznamovateľov ako počtu trestných konaní vedených pre zločin blízkej a zverenej osoby," povedala Barbora Hubertová, trestná prokurátorka GP SR. Do informačnej kancelárii, ale prichádzajú aj obete iných trestných činov. Okrem násilných, nenávistných či extrémistických, sú ale aj obete obchodovania s ľuďmi. "Pozornosť sa venovala najmä jednej z najzraniteľnejších cieľových skupín – seniorom, ktorí tvorili 40% klientov z celkového počtu," vyjadrila sa Hovorkyňa ministerstva vnútra  Petra Friese.

Z radov seniorov vyhľadali pomoc najčastejšie obete násilných trestných činov. Prichádzajú ale aj tí, ktorí napríklad naleteli podvodníkom a prišli o peniaze. Nedávno podobný prípad riešili bratislavskí policajti. Dôchodkyňu najskôr v telefóne presviedčal neznámy hlas, že je jej synovec a potrebuje peniaze. Keď mu na tento trik neskočila, po čase sa jej ozval ako policajt. Žena mu z balkóna zhodila 5-tisíc eur. Páchateľ je zatiaľ neznámy.


"Pracovníci na základe identifikovaných potrieb každého individuálneho prípadu zabezpečia obeti alebo potenciálnej obeti bezproblémový a promptný prístup k základným informáciám, tiež v prípade potreby sprostredkujú sociálne, psychologické poradenstvo a právne usmernenie a podporu," podotkla hovorkyňa ministerstva vnútra, Petra Friese. Informačné kancelárie pre obete trestných činov sú v klientskych centrách v každom krajskom meste na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy