Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Národná púť v Šaštíne bola pod prísnymi opatreniami. Redakcia TV JOJ sa pozrela, ako to tam vyzeralo
Zdielať na

Národná púť v Šaštíne bola pod prísnymi opatreniami. Redakcia TV JOJ sa pozrela, ako to tam vyzeralo

ŠAŠTÍN / V súvislosti s pandéniou boli veľké obavy aj z púte v Šaštíne, ktorú každoročne navštívi 20-tisíc veriacich. Dnes to tak ale nebolo. Celonárodná púť sa zmenila na farskú a platili na nej striktné pravidlá. 500 ľudí v bazilike a 1000 vo vyhradenom sektore. Na omši sa zúčastnil aj slovenský premiér Igor Matovič.

Pri vstupe do vyhradeného sektora sa dezinfikovali ruky a každý dostal číslo. Vstup do baziliky bol z inej strany. Krátko pred začatím slávnostnej svätej omše sa brány vo vyhradenom priestore určenom pre tisíc ľudí zavreli. Následne sa za nimi začali kopiť veriaci, ktorí sa dnu už nedostali. Emócie a hnev na seba nenechali dlho čakať. "Priestor je uzatvorený, viac ľudí nemôžme pustiť," vyjadril sa člen organizačného tímu. 

" Pozatvárali ste nám kostoly a teraz nás nechcete ani pustiť." "Hlboko to zraňuje môjho ducha, moju dušu, vieru." "Toto vidíme ako pôsobenie zlého ducha. Panna Mária v súčasnosti plače na mnohých miestach," reagovali nahnevaní veriaci. 

Vo vyhradenom priestore pred bazilikou malo byť sedenie podľa regionálneho úradu verejného zdravotníctva v dvojmetrových odstupoch. To nie vždy bolo dodržané. Dokonca aj rúško niektorí ľudia nemali.

"Je to trošku taký iný obraz, keď človek prichádza do Šaštína. Keď sme zvyknutí na to, že už pozdĺž celej cesty parkujú autá a dnes nič také nevidíte," poznamenal hovorca Konfederácie biskupov Martin Kramara.  "Ja si myslím, že urobila cirkev, čo mohla," vyjadril sa k situácii premiér Igor Matovič. 

Pripomeňme si, že ide o púť k patrónke Slovenska - Sedembolestnej Panne Márii. Oficiálne sa koná od roku 1732, keď bola socha Sedembolestnej vyhlásená za milostivú. Šaštín každoročne doteraz navšítivilo 20 až 30 tisíc veriacich. "Slávnosť Sedembolestnej Panny Márie je v podstate sviatok, ktorý je duchovnou motiváciou. V podstate Sedembolestná Panna Mária je znakom osoby, ktorá má veľkú nádej v boha," vysvetlil arcibiskup Stanislav Zvolenský. 

"Hlavne si odnášam to slovo nádej. Slovensko tú nadej v týchto ťažkých časoch potrebuje," poznamenal Matovič. V súvislosti s pandémiou ide podľa aricibiskupa Zvolenského o kolektívne utrpenie. "Vytvára to ťarchu. Nakoniec aj tieto hygienické opatrenia sú určitou ťarchou. Aj tento dnešný deň nám dáva silu, aby sme sa postavili tomu utrpeniu," dodal arcibiskup. 

Hygienické opatrenia v súvislosti s pandémiou, na ktoré organizátori dohliadali skončili za zábranami pri vstupe do vyhradeného sektora. Zhromaždili sa tam totiž stovky ľudí úplne vedľa seba. Pritom mnohí z nich nemali ani rúško. Nikto ich ale neriešil.

"Organizátor má zodpovednosť za podujatie. A podujatie je vo vyhradenom priestore. A keď za tým vyhradeným priestorom sa niekto tlačí, cirkve určite v tomto prípade za to zodpovedná nie je," uzavrel premiér. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy