Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza Plevel: Ústavný súd dal súhlas na väzobné stíhanie sudcu Béreša
Zdielať na

Kauza Plevel: Ústavný súd dal súhlas na väzobné stíhanie sudcu Béreša

BRATISLAVA / Ústavný súd dal súhlas na vzatie do väzby sudcu Okresného súdu Žilina Daniela Béreša. Ten je obvinený v kuaze známej ako Plevel. O jeho väzbe bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd.

Žilinský sudca a advokát Daniela Béreša stíhajú za prijímanie úplatku v kauze Plevel.

"Ústavný súd Slovenskej republiky dáva súhlas na vzatie do väzby JUDr. Daniela Béreša, sudcu Okresného súdu Žilina s dočasne pozastaveným výkonom funkcie sudcu, stíhaného ako obvineného na základe uznesenia prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky o vznesení obvinenia sp. zn. VII/1 Gv 122/20/1000-4 zo 14. septembra 2020  v spojení s opravným uznesením č. k. VII/1 Gv 122/20/1000-8 zo 14. septembra 2020, v súvislosti so vznesením ktorého bola obmedzená jeho osobná sloboda zadržaním 14. septembra 2020 o 6:20 hodine," píše sa v stanovisku Ústavného súdu SR. 

Ministerka spravodlivosti reaguje na kauzu. Avizuje zmeny v súdnictve

Na rozhodnutie ústavného súdu reagovala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Jedna vec je vyšetriť všetky podrozrenia, ktoré súvisia s korupciou v justícií individuálne, a priniesť výsledky, ktorým budeme všetci rozumieť. Druhá vec je, že tieto prípady nasvedčujú aj tomu, že je na mieste urobiť nejaké systémové opatrenia. Tie systémové opatrenia, ktoré máme v pláne, súvisia aj s novou súdnou mapou. Bude znamenať zrýchlenie a skvalitnenie súdnych rozhodnutí, pretože umožní sudcom špecilizáciu v rámci hlavných agend, ale tým vedľajším efektom má byť aj pretrhnutie korupčných väzieb."

Podľa polície ide o vyšetrovanie rozsiahlej korupcie, na ktorej detektívi NAKA pracovali niekoľko rokov. Po akcii s názvom PLEVEL skončili obvinení traja sudcovia. Polícia zadržala predsedkyňu Krajského súdu v Žiline a s obvinením skončil aj bývalý krajský sudca Pavol Polka. V prípade " PLEVEL" je obvinených 11 osôb.

Na zatýkanie sudcov v Žiline reagovala už aj Súdna rada SR. "NAKA a jej policajti v poslednej dobe prejavili statočnosť, uvážlivosť, obozretnosť a veľkú dávku vyšetrovateľského umu. Výsledky jej predošlých akcií dovoľujú vysloviť presvedčenie, že aj PLEVEL je profesionálne pripravený záver rozsiahleho a viacročného vyšetrovania. NAKA preto zasluhuje dôveru a podporu. Ocenil by som, ak by na dnešné aktivity NAKA plynulo nadviazali postupy, úkony a rozhodnutia prokurátorov a sudcov. Ešte viac by som privítal, ak by tieto závažné rozhodnutia neboli sprevádzané pochybnosťami a podozreniami týkajúcimi sa tých prokurátorov a sudcov, ktorí majú v rukách moc posudzovať výsledky akcie PLEVEL a rozhodovať o nich. Bez ohľadu či rozhodnutia budú prijaté v prospech alebo v neprospech obvinených alebo iných osôb," uviedol pre TV JOJ predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy