Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pellegrini oznámil odchod z funkcie podpredsedu NR SR. Matoviča označil za facebookového premiéra
Zdielať na

Pellegrini oznámil odchod z funkcie podpredsedu NR SR. Matoviča označil za facebookového premiéra

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda novovznikajúcej strany Hlas- sociálna demokracia Peter Pellegrini oznámil dátum odchodu z funkcie podpredsedu NR SR, ktorú získal ešte ako člen strany Smer-SD. Dodržal tak sľub, ktorý dal občanom pri odchode zo Smeru. Pellegrini sa na tlačovej besede zároveň vyjadril k novým opatreniam a vláde premiéra Matoviča. Vyzval ho, aby sa radšej vzdal funkcie.

Peter Pellegrini pri ochode zo strany Smer-SD, kde pôsobil 20 rokov, sľúbil, že sa funkcie podpredsedu NR SR vzdá. Ako sám povedal "svoj sľub voči občanom dodrží a funkcie podpredsedu sa vzdá k 30. septembru 2020."  Na založenie strany vyzbierali už dostatok hlasov, stopku môžu dostať ešte od strán v národnej rade. Robert Fico sa už v minulosti vyjadril, že Hlas- sociálna demokracia nepodporí, nebudú hlasovať za jej vznik. Na otázku TV JOJ, či sa mieni Pellegrini zachovať z princípu rovnako a zákony pri hlasovaní, ak sa dostanú do NR SR, negovať, odpovedal, že nie. On ani jeho stranícky kolegovia nechcú zdrživať zákony, ktoré by mali ľuďom pomôcť. 

Pellegrini na tlačovej besede poznamenal, že výsledky vo voľbách Smer-SD dosiahol vďaka nim.  "Bezohľadu na to, čo si o tom kto myslí, sme sa pod výsledok Smeru podpísali aj my, čo sme odišli zo strany." Vzdaním sa funkcie podpredsedu NR SR sa už strane Hlas môže venovať naplno. No a na jeho miesto by chcel Smer navrhnúť svojho podpredsedu Juraja Blanára.

Pomocná ruka od Kollára

Parlamentnými bezdomovcami sa však takzvaná Pelleho jedenástka nestane. Predseda parlamentu im podáva pomocnú ruku. Prizývať ich bude aj na zasadnutí poslaneckého grémia. "Aby sa spolupodieľal na tvorbe vedenia schôdze, takže ja som mu toto umožnil. Rovnako mu umožním získať nejaké priestory," ozrejmil Kollár.

Pellegrini: Matovič je len facebookovým premiérom

Po pondelňajšom zasadnutí Ústredného krízového štábu Slovensko čakajú ďalšie obmedzenia pre koronavírus. S mierou opatrení, a najmä s postojom premiéra Igora Matoviča, Pellegrini vyjadril rázny nesúhlas. Prekáža mu a považuje za neúctivé voči Slovákom, akým spôsobom komunikuje a koná. Skresanie počtu osôb na svadbách na 30 osôb, vrátane personálu, ktoré má vstúpiť do platnosti od 1. októbra považuje za nespravodlivé. "Mnohí su napokraji psyhického zrútenia lebo už nevedia čo s tým majú robiť." 

Matovič podľa neho nerobí všekto preto, aby ľuďom pomohol a uľahčil situácie súvisiace s koronavírusom. "Nazvem ho facebookovým premiérom, ktorý sa venuje len statusom a anketám, namiesto toho, aby riadil štát. Čo možeme dalej čakať? Že ľudia budú hovoriť koľko majú platiť dane, budú ľudia určovať pravidlá...," poznamenal Pellegrini s tým, že Matoviča nepriamo vyzval, aby z funkcie premiéra odstúpil. "Ak pán premiér nezvláda situáciu riadiť dôstojne Slovensko, nech sa poďakuje ľudom, že ho tieto mesiace podržali a odovzdá kľúč ďalej." 

Na slová expremiéra súčasný premiér Igor Matovič reagoval na tlačovej besede. "Na mieste Pellegriniho by som bol ticho...Ich kamarát mal doma zlaté tehličky," narážal Matovič na Kajetána Kičuru - nominanta Smeru-SD, ktorý bol šéfom štátnych hmotných rezerv. Ako ďalej Matovič povedal, v čase keď prišiel na post premiéra, "pozeral ako Alenka v ríši divov, teraz už ale vie ako veci fungujú." Viac sa k Pellegrinimu odmietol vyjadriť, pretože "Slovenskú ekonomiku po ňom dostal v katastrofálnom stave."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy