Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerka spravodlivosti Kolíková chce, aby boli sudcovia za pochybné rozsudky stíhaní
Zdielať na

Ministerka spravodlivosti Kolíková chce, aby boli sudcovia za pochybné rozsudky stíhaní

BRATISLAVA / Sudcovia by mali byť za svoje pochybné rozsudky trestnoprávne stíhateľní. V Sobotných dialógoch RTVS to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Stratu imunity si podľa nej vyžaduje nedôvera verejnosti v justíciu a pochybenia súdnej moci, ktoré na jar vyvrcholili väzobným stíhaním viacerých sudcov vrátane Moniky Jankovskej.

Za ohýbanie práva by mohol sudcov podľa Kolíkovej návrhu stíhať špeciálny prokurátor v prípade, že na pochybenie v rozhodnutí poukáže iný sudca. Podľa Roberta Fica ide o návrat do komunistických čias.

"Ak sudca pri svojom rozhodovaní vybočí z akejkoľvek logiky a vynesie také rozhodnutie, ktoré vykazuje také znaky svojvôle, že je na mieste trestnoprávny postih, tak aby sme k tomu mali jasnú právnu úpravu a k tomu je aj nový trestný čin," uviedla ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková.


"Pre nás je jednoducho neakceptovateľné, aby sudcu bolo možné trestnoprávne stíhať za právny názor, to nie je jednoducho možné. My máme dnes v zákone trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa, ktorý dostatočne pokrýva všetky možné pripady," vyjadril sa predseda Smer-SD Robert Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy