Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda by mala rokovať o zákonoch súvisiacich s komunizmom. V minulosti to blokoval Smer
Zdielať na

Vláda by mala rokovať o zákonoch súvisiacich s komunizmom. V minulosti to blokoval Smer

BRATISLAVA / Matovičova vláda má vo svojom programe okrem iného aj zvyšovanie povedomia o totalitných obdobiach našej histórie - osobitne o komunistickej ére. Už na jeseň by mal parlament rokovať o viacerých zákonoch, ktoré s tým súvisia. V minulosti takéto návrhy blokoval Smer.

Jeden zo zákonov pomenúva komunistický režim dirigovaný z Moskvy ako odsúdeniahodný, zločinný a nelegitímny, ktorý porušoval ľudské práva a slobody. Bilancia obdobia medzi rokmi 1948 až 1989 je otrasná. "Odsúdili a uväznili na Slovensku vyše 70-tisíc nevinných ľudí. Neoprávnené rozsudky smrti vykonal režim na 50-mi ľuďmi. Nútenými prácami prešlo vyše 13-tisíc našich spoluobčanov," vyjadrila sa poslankyňa NR SR Anna Záborská (OĽaNO).

Osudy týchto ľudí má pripomínať Pamätný deň obetí komunizmu - 24-ty jún. Vtedy, v 54-tom, statočný politický väzeň Silvester Krčméry na záver vykonštruovaného súdneho procesu svojim tyranom povedal: „Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu!". "Silvester Krčméry je symbolom nielen utrpenia, ktoré zažili ľudia za tohto režimu, ale aj symbolom vzdoru, a to je veľmi dôležité," povedal Jozef Hajko, Občianske združenie historická pamäť.

Ďalší poslanci navrhujú, aby 21. august bol Dňom obetí invázie do Česko-Slovenska v roku 1968, a s tým súvisiaci 21. jún ako pamätný deň Odchodu ruských okupantov v roku 1991. "Ústav pamäti národa víta všetky snahy, ktoré vedú k tomu, aby boli odškodnené obete totalitných režimov," uviedol predseda správnej rady ÚPN Ján Pálffy.

Koalícia chce tiež presadiť plošné zdanenie výsluhových dôchodkov príslušníkov ŠtB, ktorá bola najbrutálnejšou zložkou komunistického režimu. Z takto získaných peňazí by sa mali uhradiť príplatky k dôchodkom pre ich obete. "Dozrel čas na Slovensku, aby sme konečne politických väzňov ocenili a prisluhovačov bývalého režimu, eštébákov zdanili," skonštatoval Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO.

Politickí väzni totiž majú vysoký vek, neraz zničené zdravie po tom prenasledovaní a podľa posledných údajov je ich na Slovensku menej ako 500. "Nemôže mať eštebák, ktorý niekoho mlátil v base, väčší dôchodok ako ten, ktorý bol neprávom väznený," dodal podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí).

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy