Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na prísne opatrenia doplácajú aquaparky. Návštevníkov musia pri vstupe otáčať
Zdielať na

Na prísne opatrenia doplácajú aquaparky. Návštevníkov musia pri vstupe otáčať

LIPTOV / Cestovný ruch v obľúbenom regióne Liptov zamestnáva tisíce ľudí. No situácia nie je dobrá. Na úpadok návštevnosti podľa prevádzkovateľov aquaparkov doliehajú najmä prísne hygienické nariadenia v súvislosti s pandémiou, ktoré platia od prvého septembra.

Ráno pred aquaparkom bol takýto dlhý rad a veľa návštevníkov čakalo, či sa vôbec dnu dostane. "Aktuálne platí, že maximálny počet návštevníkov v aquaparkoch by nemal prekročiť tisícku," vraví hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Pritom kapacita nášho najväčšieho aquaparku je až 5 tisíc návštevníkov.

"Areál ako je tento je schopný bezpečne poňať minimálne raz toľko návštevníkov ako nám umožňuje súčasné nariadenie. Zároveň je to pre nás nelogické, keď máme obmedzenie kapacity, keď bojujeme o každého návštevníka," vraví Ivana Gežíková, brand manažérka aquaparku. Na začiatku leta sa prevádzkovatelia aquaparkov nevedeli dočkať, kým sa obmedzenia pre koronavírus zrušia. A stalo, aquaparky zažili bežnú letnú sezónu.
Avšak dnes aj to inak.

Areál nie je využitý naplno. Podľa organizácie cestovného ruchu sú aquaparky celoročným ťahúňom turistov. "Obmedzenie kapacity vnímame ako problém. Nejde už len o aquaparky, ale môže to mať reťazový efekt aj na malých ubytovateľov, výber daní z ubytovania - obce, reštaurácie, malé atrakcie," tvrdí Katarína Šarafínová, PR manažérka OOCR Liptov. 

Liptov nepatrí k rizikovým regiónom. "Toto nariadenie nezohľadňuje ani epidemiologickú situáciu na Liptove, ktorá bola v lete a aj v súčasnosti je priaznivá," dodala Šarafínová. 

"Opatrenie je nastavené z dôvodu ochrany zdravia ľudí pred možným šírením COVID-19. Aquaparky patria medzi miesta, kde sa zoskupuje veľké množstvo ľudí, čím je riziko možného šírenia vírusu," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy