Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Iný kraj, iný mrav. Dopravné priestupky v Poľsku vás môžu vyjsť draho
Zdielať na

Iný kraj, iný mrav. Dopravné priestupky v Poľsku vás môžu vyjsť draho

VARŠAVA / Ak sa vyberiete autom do zahraničia jazdite tak, aby ste sa vyhli dopravným priestupkom. Zatiaľ čo z niektorých krajín vám môže prísť pokuta až domov, v iných môžete skončiť v putách a pred súdom. Možnosť brániť sa tak, ako sme zvyknutí na Slovensku, v niektorých právnych systémoch chýba. Naopak cudzinci na Slovensku majú všetky práva takmer ako naši občania.

Ak Slováka na Poľských cestách zastaví policajná hliadka má pravdepodobne problém. Ak ho policajt obviní zo spáchania priestupku, nemá veľa možností, ako sa podľa miestnych zákonov brániť. "V prípade, že ide o cudzinca, je povinný pokutu zaplatiť priamo na mieste či už v hotovosti, alebo kartou," informuje hovorca polície Sebastian Gleń. 

V praxi teda nemôže vec posunúť na priestupkové konanie, iba ak s pokutou súhlasiť. A tú môže uhradiť, aj keď nemá pri sebe žiadne peniaze."Vystaví sa mu takzvaná kreditová pokuta, ktorú môže uhradiť do siedmich dní aj z krajiny, kde býva. Ak ju neuhradí, nariadi sa exekúcia," potvrdil policajný hovorca v Zakopanom Roman Wieczorek. 

V prípade, že ale odmietnete zaplatiť pokutu napríklad z dôvodu, že sa domnievate, že je neoprávnená, celá vec putuje pred poľský súd. Vec sa teda neprejednáva na priestupkovom konaní. Navyše, skončíte zrejme v putách.

"V prípade, že niekto odmietne zaplatiť pokutu, ide pred súd v zrýchlenom konaní. Je obmedzený na osobnej slobode a je mu zamedzená ďalšia jazda," dodáva Gleń. Ak sa tak už stane, nezabudnite, že ako slovenský občan máte svoje práva. "Je to hlavne právo vedieť z čoho je obvinený, právo na advokáta, právo čítať všetky ponaučenia v jazyku, ktorému rozumie, a právo na to, aby bola o jeho zadržaní informovaná rodina," dodal Wieczorek. 

U nás na Slovensku však pre cudzincov platia podstatne miernejšie pravidlá a voči rozhodnutiu policajta sa odvolať môžu. "Postup v prípade ukladania sankcií za dopravné priestupky je štandardný ako aj v iných prípadoch, resp. pri riešení občanov Slovenskej republiky. To znamená, že ak priestupca súhlasí s pokutou a chybu si prizná, zaplatí blokovú pokutu na mieste. V opačnom prípade policajt priestupcu oznámi a ďalej je riešený v správnom konaní, kde hrozia vyššie sankcie," informovala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy