Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rusínov je na Slovensku mnoho. Niektorí však nevedia čítať azbuku
Zdielať na

Rusínov je na Slovensku mnoho. Niektorí však nevedia čítať azbuku

MEDZILABORCE / Hovoria síce od srdca a s veľkým temperamentom, no čítať a písať vo svojom materinskom jazyku mnohí vôbec nevedia. Hovoríme o tretej najpočetnejšej menšine na Slovensku - Rusínoch. Mnohí mladí rodičia si totiž nie sú istí, či by sa ich dieťa malo naučiť rusínsky a radšej ho dajú na angličtinu či nemčinu.

K rusínskej národnosti sa v Medzilaborciach hlási viac ako 2-tisíc obyvateľov. Hovoria síce rusínsky, no nie každý z nich ovláda azbuku. "Veľa ľudí povie, ja rozumiem rusínsky, no dobre, ale problém je v tom, že neviem čítať azbuku a neviem aj dobre hovoriť," povedal predseda miestnej rusínskej obrody na Slovensku Vladimír Protivňák.

K rusínskemu materinskému jazyku sa na Slovensku prihlásilo viac ako 55-tisíc ľudí. V medzilaboreckom okrese sa z 12-tisíc obyvateľov, ktorí tam žijú, sa za Rusínov považuje vyše 42 percent. "Hlavným cieľom je vybudovať značku Medzilaborce, mesto Rusínov. Aby aj v predajniach, že tam bude napísané- Tu hovoríme po rusínsky. To sú tie ďalšie veci, ktoré keď príde turista, povie wau," pokračuje Protivňák.

V tomto školskom roku sa preto v meste prvýkrát rozhodli zaviesť na základných školách vyučovanie predmetu Rusínsky jazyk. "Rodič si povedal, dobre. V prvom ročníku slovenčina, v treťom angličtina, v siedmom nemčina alebo ruština a tá rusínčina čo? Kde? Kde pôjde s rusínčinou?," opísal riaditeľ ZŠ Duchovičova v Medzilaborciach Ivan Štefanko.


Podľa vedenia školy však ide o viac ako iba ovládať azbuku. Deťom chcú rusínčinu priblížiť inak, nielen gramatikou- ale cez nádherné rusínske piesne, rozprávky až po regionálne dejiny. "Keď to dieťa povie, že som rusnák, tak aby to nebola nadávka alebo niečo hanlivé ale aby vedeli o našich ľuďoch, ktorí vyšli z tohto národa, aby sme si neboli zakríknutý, že hlúpy Rusnák ale naopak," dodáva riaditeľ.

Na Slovensku sa deti učia rusínsky okrem Medzilaboriec aj na školách v Klenovej, Kalnej Roztoke a v Radvani nad Laborcom. Podľa odborníkov je rusínsky jazyk atraktívny a je možné z neho ťažiť aj cestovnom ruchu. Na to je však potrebné vzbudiť u mladých ľudí záujem."My nemáme rozhlasových redaktorov v Medzilaborciach alebo v Snine, a takisto starostovia zápasia s tým, že nemá kto viesť folklórne súbory, sú prestarlé," posťažoval si Protivňák.


Rusínsky jazyk vo forme krúžkov sa začali učiť aj medzilaboreckí škôlkari. "Tie deti boli nadšené, vystupovali sme na Deň Rusínov a tie ohlasy boli nenormálne, aj obyvatelia Medzilaboriec boli nadšení, že maličké deti niečo také dokážu," uviedla riaditeľka materskej školy v Medzilaborciach Danka Hermanová.

Ako vyzerá rusínsky "Silvester" ? Dozviete sa v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy