Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zoznam 10 miest, kde je riziko nákazy na Slovensku najväčšie
Zdielať na

Zoznam 10 miest, kde je riziko nákazy na Slovensku najväčšie

BRATISLAVA / Konzílium odborníkov zadefinovalo 10 miest , kde je v rámci Slovenska absolútne najväčší potenciál pre šírenie koronavírusu. Primárnym rizikom na to, aby sme sa nakazili, je superšírenie. To nastáva v okamihu, keď sa stretne veľké množstvo ľudí v tesnejších podmienkach a na určitý čas.

Tabuľku vedú jednoznačne bary, spoločenské oslavy či festivaly, sú tam však aj kostoly, tímové stretnutie v kanceláriách, športové udalosti a zápasy, ubytovne, domovy sociálnych služieb, marginalizované rómske komunity či nocľahárne pre bezdomovcov. "Pokiaľ by ľudia eliminovali návštevu týchto podujatí, alebo keď ich aj navštívia, tak sa správali zodpovedne, teda nosili rúška a dodržiavali odstupy, tak vieme vážnym spôsobom zastaviť rast infekcie na území Slovenska," vraví minister zdravotníctva Marek Krajčí.  

Hlavný hygienik hromadné podujatia vo svojich najnovších opatreniach vôbec neodporúča, zakázal hromadné podujatia nad 1000 ľudí vrátane športových podujatí, zakázal interiérové hromadné podujatia nad 500 ľudí, kde sú rúška povinnosťou a obmedzi aj návštevnosť aquaparkov na maximálne 1000 ľudí, toto všetko platí od 1. septembra.

Rizikové miesta

Vírus sa šíri iba toľko, koľko mu dovolíme a tak musíme byť obozretní nielen v baroch, na diskotékach či konferenciách, ale napríklad aj v kostole. "Biskupi teraz opakovane v obežníkoch, v emailoch, prostredníctvom katolíckych médií pripomínajú kňazom aj veriacim nevyhnutnosť dodržiavať opatrenia. V kostoloch je nevyhnutné nosiť rúško, dezinfikovať, nepodávať ruky, neopoužívať sväteničky, najsvätejšiu eucharistiu s náležitou úctou prijímať do rúk," vyjadril sa hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. 

Nezabúdajme na základné pravidlo R- O - R teda rúško, odstup a umývanie rúk. Podľa ministra zdravotníctva je evidentné, že ostražitosť Slovákov klesla a navyše podľa neho čelíme obrovskej dezinformačnej kampani, a mnohí ľudia považujú práve nosenie rúšok za nezmysel. "Tvrdia, že nás dusí CO2 hoci veľmi dobre vedia, že keď sa dostanú na operačný stôl, tak chirurg niekedy niekoľko hodín s rúškom ich operuje a CO2 ho nepridúša," vraví minister Krajčí. 

Rúška v školách 

Povinnosť nosiť rúško platí od začiatku školského roka aj v školách. V trnavskej župe však ešte pritvrdili a 19 000 stredoškolákov čaká v škole novinka. "Do všetkých stredných skôl sme namontovali termokamery, budeme merať teplotu," vysvetľuje trnavský župa Jozef Viskupič.  Inak to bude ale s rúškami na základných školách. "Žiaci prvého stupňa nebudú mať povinnosť nosiť rúško v triede," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. Sú tam však aj výnimky, kedy deti na druhom stupni rúško nosiť nemusia. "Rúška nemusia nosiť osoby s mentálnym postihnutím a autistické deti," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Michaela Domorák Barnová. 

Naopak  Úrad verejného zdravotníctva v piatok vypustil z výnimiek osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest a s kožnými ochoreniami tváre, takto chorí ľudia musia rúško nosiť, opatrenie zatiaľ platí do 14. septembra. "K vypusteniu výnimky sa pristúpilo z dôvodu, pretože mnohí túto výnimku zneužívali," vysvetlil svoje rozhodnutie minister. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy