Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kočnerovo sledovacie komando si posvietilo aj na politikov. Vypovedal už aj Kollár či šéf SIS Pčolinský
Zdielať na

Kočnerovo sledovacie komando si posvietilo aj na politikov. Vypovedal už aj Kollár či šéf SIS Pčolinský

BRATISLAVA / Okrem novinárov, Marián Kočner a jeho sledovacie komando monitorovali aj aktívnych politikov. Táto kauza sa prevalila počas vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Policajti si tak na výsluch postupne predvolávajú viacerých vplyvných svedkov - vrátane predsedu parlamentu, či tajnej služby.

"Sledovali aj napríklad pána Krajniaka, pána Lipšica, sledovali aj mňa," vyjadril sa Boris Kollár predseda parlamentu. Sledovacie komando pracovalo svojho času na plné obrátky. Podľa výpovede kľúčového svedka v kauze Kuciak to robili na objednávku Mariána Kočnera. Úloha bola jasná. Nájsť a zaznamenať akékoľvek diskreditujúce situácie, v ktorých sa Kočnerovi nepohodlní politici mohli nachádzať. Tak, aby ich mohol v budúcnosti vydierať.  "Sú tam záznamy a moje fotografie, tak k tomu a k tejto kauze som bol vypovedať," povedal Kollár. 

Rovnako sa tak téme sledovanie, popri výpovedi v kauze Sasanke počas jednej návštevy polície venoval aj Richard Sulík. Tentoraz v pozícii poškodeného. Aj on sa totiž dostal do hľadáčika sledovačov. Na zákazku Mariána Kočnera. "Aj tu je vidieť, že Kočner nebol môj priateľ, lebo priatelia sa nesledujú," vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík.  

Sulík hovorí o tom, že sledovacie komando ho zachytilo na jeho narodeninovej oslave. Tvrdí, že žiadne diskreditujúce materiály tam určite nezískali.

A sledovaní neboli iba politici. Na zoznam nelegálneho komanda sa dostal aj blízky človek Daniela Lipšica, či Borisa Kollára. Dnes riaditeľ Slovenskej informačnej služby. Vladimír Pčolinský bol na výsluchu tiež. "Zistil som, že sledovači vedení Kriakom a koordinovaní Petrom T. boli schopní fyzicky zmonitorovať môj pohyb a niektoré stretnutia, ale ich obsah už zaznamenať nedokázali. Takže si ho vymysleli, aby z Kočnera vytiahli peniaze," uviedol v stanovisku. 

Spomínaní sledovači už vypovedali na súde v prípade vraždy novinára. Stále sú na slobode a ich prípadné potrestanie je zatiaľ v nedohľadne. Navyše podľa slov šéfa SIS stále operujú.  "Niektorí členovia komanda dodnes pri stretnutiach hovoria, že ich služby a ceny sú stále rovnaké," dodal Pčolinský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy