Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovákom hrozí pri prekročení ukrajinskej hranice dvojtýždňová karanténa
Zdielať na

Slovákom hrozí pri prekročení ukrajinskej hranice dvojtýždňová karanténa

UKRAJINA / Lacné nákupy či výlet na Ukrajinu sa v týchto dňoch Slovákom nemusí vyplatiť. Práve naopak, pri nedodržaní nových pravidiel, ktoré Ukrajinci zaviedli, môžu na Ukrajine namiesto pár hodín pobudnúť dva týždne. Náš najväčší sused totiž Slovensko zaradil na zoznam tzv. červených krajín. Slováci tak musia mať pri vstupe na Ukrajinu negatívny test na COVID-19 alebo zostanú za našimi hranicami 14 dní v karanténe.

Do tzv. červenej zóny zaradilo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva zaradilo vyše 120 krajín, vrátane Slovenska. Krajiny začali rozdeľovať do zelenej a červenej zóny podľa počtu aktívnych prípadov na 100 tisíc obyvateľov. "Na Ukrajine veľmi kritizujú tento systém, takže je pravdepodobné, že ho zmenia. Ale zatiaľ to platí takto," povedal ukrajinský novinár Vitaliy Glagola. 

Pri prechode štátnej hranice musia Slováci predložiť buď negatívny test na COVID-19 nie starší ako 48 hodín. Ak cestujúci príde bez testu, bude musieť podstúpiť karanténu. "Súčasne pre občanov SR vyplýva povinnosť po prechode štátnej hranice nainštalovania si mobilnej aplikácie Zostaň doma, cez ktorú sú osoby monitorované počas nasledujúcich 14-dní samoizolácie na nimi uvedenej adrese," píše sa v stanovisku ministerstva zahraničných vecí. 

Domácu karanténu je možné prerušiť, pokiaľ človek podstúpi test na COVID-19 a výsledok bude negatívny. "V prípade, že osoba odmietne spôsob samoizolácie a nainštalovania mobilnej aplikácie, je umiestnená do štátom určeného karanténneho zariadenia," upozorňuje ministerstvo zahraničných vecí. 

Pri ceste na Ukrajinu tiež treba mať so sebou platnú poistnú zmluvu, ktorá v prípade potreby pokrýva liečebné náklady COVID-19. "Za minulý mesiac pricestovalo zo Slovenka na Ukrajinu cez spoločnú hranicu takmer 950 Slovákov," priblížila Elena Tračuk, hovorkyňa ukrajinskej pohraničnej stráže. 

Len počas včerajšieho dňa pribudlo na Ukrajine viac ako 1 200 prípadov nákazy koronavírusom. To je nový ukrajinský anti rekord, je to najvyšší nárast od marca," vysvetlil ukrajinský novinár. 

"Ak sa bude situácia na Ukrajine zhoršovať, bude potrebné zvážiť prísnejšie kontroly a opatrenia na hraniciach," vyhlásil podpredseda NR SR Peter Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy