Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Veterinári spúšťajú novú aplikáciu pre domácich miláčikov. Register stratených a odchytených zvierat sú pod jednou strechou
Zdielať na

Veterinári spúšťajú novú aplikáciu pre domácich miláčikov. Register stratených a odchytených zvierat sú pod jednou strechou

BRATISLAVA / Štátni veterinári spustili aplikáciu, ktorá má dostať pod kontrolu odchytené a túlavé zvieratá. Zároveň postupne školia každého, kto chce takýto odchyt vykonávať. Odchytené zvieratá z celého Slovenska registrujú pod jednu "virtuálnu strechu". Veterinári si od toho sľubujú rýchlejšie hľadanie stratených psíkov a tiež úspešnejšie adopcie.

Nová aplikácia obciam poskytuje info o zvieratách, ktoré boli odchytené v ich katastrálnom území a verejnosti zase zjednodušuje hľadanie stratených zvierat a ich prípadnú adopciu.

Register má niekoľko časti. V jednej je zoznam zvierat, ktoré boli odchytené. Pri fotografii zvieraťa sú uvedené bližšie údaje o ňom vrátane miesta odchytu."Chovatelia psov, ktorí hľadajú svoje zvieratko, ktoré im ušlo alebo bolo odcudzené. Jeden z kľúčových nástrojov, ako tieto zvieratá dostať pod kontrolu," povedal riaditeľ veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.


V aplikácii nájdete zvieratá z celého Slovenska. Doposiaľ zverejňovanie odchytených psov či mačiek robili rôzne občianske združenia či mestskí policajti po svojej linke."Hliadka ich vyfotí, s krátkym popisom dávame na FB a na web mesta. 70-80% majiteľov si svoje psíky takto nájde ročne máme zatúlané psíky zhruba 120-130," uviedol náčelník mestskej polície Humenné Marián Zub.

"Zaeviduje sa každé jedno zviera, ktoré je prijaté a tiež každé zviera, ktoré ja začipujem, zaevidujem do centrálneho registra.  Preto by si mali dávať  majitelia psíkov čipovať, nestojí to veľa peňazí a môže to psíkovi zachrániť život," opísala veterinárna lekárka Lenka Lisa.

Štátni veterinári ale pod jednu virtuálnu strechu dajú aj tých, ktorí môžu odchyt vykonávať."Odchytové subjekty školíme, certifikujem a každý odchytový subjekt musí byť zaregistrovaný tí, ktorí neboli preškolení, musia byť. Inak túto činnosť nemôžu vykonávať," dodáva Bíreš.


Aplikáciu je spustená iba pár týždňov. Register osôb, ktoré zabezpečujú odchyt, sa postupne dopĺňa.
"Je to otvorený systém, my stále školíme, aj teraz je množstvo subjektov nahlásených," opísal riaditeľ veteriny.

Ak sa to troch mesiacov pôvodný majiteľ nenájde, zviera je z centrálneho registra túlavých a odchytených zvierat odstránené a prechádza do vlastníctva obce."Ak sa to bude poctivo robiť a každý bude ukladať do registra, tak len to prinesie osoh, lebo skôr sa nájde majiteľ," povedala Ľubica Kizaková z OZ pomáhaj a chráň. 

O tom, že pes má byť na vôdzke vieme všetci. Prípad pri ktorom sa hnevajú nielen poľovníci si môžete pozrieť v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy