Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Terchová má unikátne "spievajúce" autobusové zastávky. Majú zabrániť nárazu vtákov
Zdielať na

Terchová má unikátne "spievajúce" autobusové zastávky. Majú zabrániť nárazu vtákov

TERCHOVÁ / Obyvatelia malebnej obce Terchová prišli s unikátnym nápadom, ako ochraňovať operencov a dnes ho oficiálne predstavili aj turistom. Špeciálne autobusové zastávky, ktoré zabraňujú vtákom, aby pri lietaní narazili do sklenených výplní.

V Terchovej majú autobusové zastávky, aké nenájdete nikde inde na svete. Ak chcete, môžete si pri nich od srdca zaspievať. "Na počiatku tohto projektu bola snaha obce Terchová zabrániť náletu vtákov na miestne autobusové zastávky," povedal autor projektu. Peter Cabadaj navrhol riešenie, v ktorom spojil funkčnosť a tradíciu. Na sklenených výplniach sú notové osnovy, v ktorých sú zakomponované ochranné prvky, aby do nich vtáci nenarazili.


"Je to dovedna trinásť zastávok, a každá má inú pieseň, a z toho prostredia, kde sa zastávka nachádza," dodáva Cabadaj. No a k tradícii pripojili moderné technológie, vďaka ktorým si ľudia, čakajúci na svoj spoj, môžu vypočuť pieseň, ktorej noty vidia na autobusovej zastávke.


"Celú tú záležitosť s QR kódom si môžu ľudia pustiť ak nepoznajú noty a zaspievať si rovno s kapelou," uviedol výtvarník Ján Novosedliak."S takýmto spôsobom, sme vzdali poctu muzikantom, ktorí terchovskú muziku posunuli do sveta," vyjadril sa Cabadaj.

Slávnostné predstavenie hrajúcich autobusových zastávok vyvolalo veľký záujem turistov. Na viacerých miestach pri nich zahrali a zaspievali rôzne terchovské muziky. "Toto nemajú nikde inde na svete až sa bojíme, kto si to všimne a bude to kopírovať," uzavrel autor projektu.

Liptov je plný magických prekvapení. Nasledujúca reportáž vám ponúkne dobrý tip na výlet na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy