Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z povestnej zubačky ostal len prach. Na Štrbské pleso začali premávať autobusy, na ktoré sa ľudia sťažujú
Zdielať na

Z povestnej zubačky ostal len prach. Na Štrbské pleso začali premávať autobusy, na ktoré sa ľudia sťažujú

VYSOKÉ TATRY / Už niekoľko týždňov prepravujú turistov zo Štrby na Štrbské pleso autobusy. Ich vodiči to však nemajú jednoduché, každý deň počúvajú sťažnosti od ľudí. Povestná zubačka im chýba. No teraz by aj tak nemala po čom jazdiť. Pôvodnú trať už rozobrali.

Jedna z posledných koľají, po ktorých ikonicka zubačka jazdila dlhých 50 rokov. Takmer 5 kilometrová železnica už neexistuje. 

Ozubnicova trať je už celá rozobratá  a na Štrbskom Plese ju v tomto čase pripomínajú už iba drobné kusy železa."Ku dnešnému dňu boli odstránené pôvodné koľaje a demontované trakčné vedenie. Momentálne prebiehajú práce na budovaní železničného spodku a odvodnení trate," informovala hovorkyňa železníc Ria Feik Achbergerová.

Za posledné polstoročie sa zo zubačky stala obrovská atrakcia. Stretli sme turistov, ktorí sa na nej vozli ešte ako deti. A keď sa dnes do Tatier vrátili, po ozubnicej trati zostal už iba prach.

"Neviem, či to sa za ten čas tak opotrebovala, že je ju nutné vymeniť , všade vo svete chcú retro stroje. Ja som veľmi smutný," skonštatoval turista z Bratislavy.

Zubačku nahradili autobusy, nezmenil sa iba cestovný poriadok. Jazdia tak ako jazdila ešte pred pár tyždňami ona. "V úseku Štrba - Štrbské pleso momentálne pri najviac vyťažených spojoch, teda prevažne dopoludnajšich, nasadzujeme 6 autobusov počas víkendov a 4 autobusy počas pracovných dni s prípadnou možnosťou navýšenia ich počtu," uviedol hovorca ŽSSK Tomáš Kováč.

V Tatrách je teraz veľa ľudí a boli obavy, či sa to bez zubačky zvládne. A tak sme sa opýtali šoféra autobusu. Problém nie je počet ľudí ale niečo úplne iné : "Niektorí proste len hundrú a mňe potom vyčítajú, že musia chodiť autobusmi," posťažoval si.

Takto to prebiehali práce na legendárnej zubačke. Pracovníkom pomáhali aj miestni hasiči v ochrane pred požiarom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy