Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tipy na výlet od TV JOJ: Na východe nič nie je? Omyl, pod najtmavším nebom v strednej Európe nájdete toto
Zdielať na

Tipy na výlet od TV JOJ: Na východe nič nie je? Omyl, pod najtmavším nebom v strednej Európe nájdete toto

POLONINY / Divočina na zemi aj na nebi. Taký je rusínsky kraj, ktorý si srdečnosťou miestnych ľudí získal nejedného turistu. Pod najtmavším nebom v strednej Európe nájdete mnoho neobjavených pokladov.

Vitajte v Poloninách – na tajomnom a unikátnom mieste. Ak ešte váhate, kam na dovolenku, možno sa rozhodnete práve teraz. "Pozývame všetkých, ktorí sú prepracovaní, hlavne mladí ľudia, ktorí potrebujú digitálny detox, práve u nás môžu zažiť miesta bez signálu, kde nebude zvoniť mobil ani cinkať mail," vyjadrila sa sprievodkyňa Zuzana Burdová. Začneme v najmenšej dedinke regiónu- v Jalovej. Nad dedinou stojí drevený chrám sv. Juraja, ktorý je najmladší v regióne. Pri vstupných dverách je kontakt na sprievodcov.

V Poloninách je celkovo 5 vzácnych drevených chrámov. Niektoré z nich postavili bez použitia jediného klinca. "Aj keď sa hovorí, že na východe nič nie je, tak je tu úžasne, krásne, stretli sme tu Čechov a tí sa úplne kochali prostredím. My sme nikdy takto ďaleko na východe neboli, je tu božský kľud," povedali turisti. 

Záujem o krajný východ narastá každým rokom. Aj počas nakrúcania sme stretli niekoľko skupiniek turistov. Chaty, ubytovne aj hotely majú voľné už iba posledné kapacity.

Pre tých, ktorí majú radi romantiku aj dobrodružstvo v noci je ako stvorené miesto s najtmavšou oblohou v strednej Európe. Z Kolonického observatória uvidíte voľným okom dokonca aj Mliečnu dráhu. Rodiny s deťmi sa môžu vybrať na Sninský kameň- túra nie je náročná, alebo si oddýchnuť na Sninských rybníkoch, ktoré obklopujú Vihorlatské vrchy.

Mnohých láka tunajší prales, ktorý je najväčší na Slovensku. V lokalite Havešová rastú najvyššie buky na svete. "Naše územie Polonín je také unikátne, že ak chcú ľudia vidieť prales a divočinu nemusia cestovať do Brazílie, stačí prísť sem do nášho rusínskeho kraja," dodala sprievodkyňa Burdová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy