Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obľúbený turistický chodník v Tatrách je uzatvorený. Okolití starostovia sú zo situácie zúfalí
Zdielať na

Obľúbený turistický chodník v Tatrách je uzatvorený. Okolití starostovia sú zo situácie zúfalí

VYSOKÉ TATRY / Z Belianských Tatier neprichádzajú dobré správy. Jedna z najkrajšich tatranských dolín, ktorá je najmä takto v lete plná turistov, zrejme zostane naďalej zatvorená. V nasledujúcich dňoch budú bezpečnosť chodníkov posudzovať horskí záchranári zo strediska lavínovej prevencie.

Turisti sa tešili úplne zbytočne. Síce sa podarilo spíliť tie najnebezpečnejšie stromy, ale na rampe do Javorovej Doliny svieti stále stopka.

Zákaz platí od začiatku prázdnin. Lesníci označili viac ako 100 stromov za nebezpečné pre turistov. Tretinu im ochranári dovolili spíliť, a tak sa aj stalo. Ale zákazové značky nezmizli. "Eliminovala sa tretina ohrozenia ale nebezpečenstvo naďalej trvá," uviedol riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Ján Marhefka.

"Mali povedať, že je ešte niečo nebezpečné nebol by problém, ale ja si myslím, že všetko čo sa spíliť malo, sa aj spílilo," myslí si riaditeľ správy TANAP-u Pavol Majko. A tak sa pri informačných tabuliach zastavujú turisti a rýchlo menia plány. "No my sme dva dni mali take tažšie túry, tak sme chceli niečo menej náročné, ale čo už," povedala turistka z Brna.



Podľa čísiel z minuloročného sčítania turistov navštívi Zadné Meďodoly za deň približne 250 ľudí. Dosť na to, že keď sa z dediny vytratia, v malej Tatranskej Javorine i v neďalekom Ždiari to okamžite pocítia. 
​"Ozaj klesol počet turistov. Prídu do Javoriny a hneď sa otočia a idú preč," konštatuje starostka Tatranskej Javoriny Alena Pitoňáková. "Ja neviem ani turistom povedať, ani domácim podnikateľom, že dokedy to bude uzatvorené alebo čo máme robiť," posťažoval si starosta Ždiaru Pavel Bekeš.


Do terénu sa na objednávku štátnych lesov chystajú horksí záchranári zo strediska lavinovej prevencie. Oni posúda, či sú chodníky pre turistov bezpečné. Vypracovaný posudok a odporúčanie potom pošlú tak lesníkom ako aj ochranárom.



"Nejako striktne zhodnotiť v horskom teréne, či ten terén je stopercentne bezpečný alebo nie je vôbec bezpečný asi ani nie je možné. Ale to odborné stanovisko bude minimálne hovoriť o tom, či ten chodník za určitých podmienok je alebo nie je možné otvoriť," uviedol riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Riaditeľ Štátnych lesov nám povedal, že na odporúčanie si samozrejme počká, ale aj po posudení je možné, že dolinu neotvoria. "Nevylučujem to," uzatvoril Marhefka. 

Tropické teploty striedajú chladné dni. Ako sa zachovať, v čase pandémie pri nutnosti resuscitácie, a ako sa vystríhať kolapsu sa dozviete v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy