Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dnes nás čaká jeden z najteplejších dní leta. Ako zabrániť kolapsu?
Zdielať na

Dnes nás čaká jeden z najteplejších dní leta. Ako zabrániť kolapsu?

BRATISLAVA / Už dnes sa pripravte na jeden z najhorúcejších dní tohto leta. Ak sa ho chystáte tráviť vonku, zdravotníci opäť vystríhajú, aby ste sa nedostali do štatistiky ľudí, ktorí z tepla skolabovali. Navyše upozorňujú na jednu pandemickú novinku. Ak by ste museli niekoho resuscitovať, európska organizácia odporúča nasadiť mu rúško, aby ste zároveň chránili samého seba.

"Čaká nás extrémne teplý deň, možnože v niektorých oblastiach najteplejší zatiaľ v rámci tohto leta. Najmä na západnom Slovensku budú teploty okolo 35 stupňov," povedal hydrológ Michal Hazlinger. Viacerí sa pravdepodobne pôjdu schladiť k vode a preto zdravotníci opäť raz pripomínajú, že pre ľudský organizmus znamenajú takéto teplá obrovskú záťaž a tak netreba zabúdať na pravidelný pitný režim a pokrievku hlavy. Úrad verejného zdravotníctva vypracoval aj Manuál letnej kúpacej sezóny 2020, ktorý informuje o zásadách kúpania sa na kúpaliskách.

"Náš mozog je umiestnený v takom medzimozgovom moku, čo je tekutina. A priame praženie slnka na hlavu nám zohrieva tú tekutinu. Mozog nám vypnetermoreguláciu, prestaneme sa potiť. Toto, keď sa nám vypne, telo sa začne prehievať," informoval hovorca operačného strediska Jozef Minár. 

Pozor si treba dať aj počas pobytu vo vode. "Zažili sme aj také prípady, naposledy v Senci, muž, ktorý plával po jazere a pražilo mu slnko na hlavu tak jednoducho v tej vode skolaboval," pokračuje Minár. 

  • Pokiaľ dôjde ku kolapsu z tepla stačí dodržiavať týchto pár jednoduchých rád:

    1. Čo najskôr dať niekde do chládku
    2. Musíme ho začať chladiť. (obklady napr. mokrá plachta, sprcha)
    3. Tekutiny po malých dávkach

Prvá pomoc v čase pandémie

Ak je človek v bezvedomí a nereaguje podajte mu prvú poc. Počas pandémie sa však trochu zmenila. Pokiaľ ide o neznámeho človeka, tak podľa aktuálnych odporúčaní Európskej resuscitačnej rady by ste mu mali prekryť dýchacie cesty a to buď napr. takýmto rúškom alebo nejakou látkou. A následne začať s resuscitáciou, teda masážou srdca a to až kým nepríde odborná pomoc. "Lebo pri stlačení hrudníka on vydýchne aerosol, ktorého sa môžeme nadýchnuť. Čiže resuscitujeme bez dýchania cca 100 stlačení za minútu do hĺbky 5 až 6 cm," uviedol hovorca operačného stediska. 

V neposlednom rade nezabúdajte na opaľovacie krémy s vysokým faktorom a zídu sa vám aj repelenty najmä proti komárom."V týchto horúčavách je ich aktivita vyššia a to hlavne ráno a večer," konštatuje parazitológ Nasir Jalili.

Kolísavé zmeny počasia

Jeden teplotný extrém rýchlo vystrieda druhý. "Už v stredu bude za tým studeným frontom na západnom Slovensku omnoho chladnejšie, to znamená asi o 7,8 stupňov. Na východnom bude ešte decentne teplo. Ale potom pozor, teploty sa opäť vrátia na 30 stupňov," uzavrel hydrológ Hazlinger.

V pondelok 27. júla skolabovalo na Slovensku v dôsledku horúčav 56 ľudí

Najviac, desať pacientov, potrebovalo pomoc v Košickom kraji, najmenej v Nitrianskom kraji. Skolabovali tam traja ľudia. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie a marketingu Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Alena Krčová.

"V tejto súvislosti apelujeme na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, teda od 11:00 do 15:00 a dodržiavať dostatočný pitný režim," vyzýva Krčová. Vysoké teploty totiž podľa jej slov predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. "Ak sa už nevyhnete pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu," uviedla Krčová.

Ideálne je podľa nej piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. "Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať," dodala hovorkyňa ZZS.

Z Belianských Tatier neprichádzajú dobré správy. Jedna z najkrajšich tatranských dolín, ktorá je najmä takto v lete plná turistov, zrejme zostane naďalej zatvorená. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy