Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: E- karanténa a situácia na bratislavskom hraničnom priechode. Takto to vyzeralo počas noci i dňa
Zdielať na

VIDEO: E- karanténa a situácia na bratislavskom hraničnom priechode. Takto to vyzeralo počas noci i dňa

BRATISLAVA / Noc na zablokovanom hraničnom priechode Bratislava Jarovce - Kittsee bola napätá. Dôvodom bola nefunkčná aplikácia pre domácu karanténu. V noci prišiel na hranicu aj minister dopravy. Na zablokovanom priechode uviazli stovky ľudí, ktorí sa nemohli dostať domov napriek udelenej výnimke. Situácia nebola iná ani v sobotu ráno, kedy sa opäť k blokácii rozhodli pristúpiť.

Situácia na hraničnom priechode v noci

Situácia sa s príbudajúcimi hodinami a neriešením problému vyostrovala. Približne o desiatej večer prišla na hranicu skupina ľudí, ktorí zostali zablokovaní na diaľnici a nemohli sa dostať domov. Druhá skupina zablokovala hranicu pre nefunkčnú aplikáciu e-karanténa, a odmietala ísť do štátneho zariadenia. Celý piatok im nikto kompetentný situáciu nevysvetlil. "Ten postup znel jasne, zaregistrovať sa na webe, stiahnuť si aplikáciu, aktivovať si aplikáciu a prísť na hranicu," upozornil  Ján Bučkuliak, člen permanentného krízového štábu.

Ľudia teda prišli na hranice skôr ako bola e-karanténa spustená. Úrad vlády ale v priebehu týždňa informoval, že aplikácia bude funkčná najskôr v piatok o 15.00. "Jedným dychom sme dodali, že to negarantujeme, pretože to nie je v našich rukách a to je to schvaľovanie od Apple a Google," pokračoval Ján Bučkuliak, člen permanentného krízového štábu. Ľudia ale verili, že aplíkacia sa v piatok aj keď nie presne o 15.00 spustí. Po týždňoch v zahraničí by tak boli medzi prvými, ktorí by mohli ísť do karantény k svojim blízkym. Prvým kto sa s nimi prišiel porozprávať z oči do očí bol po jednej hodine ráno minister dopravy. 


Po vyjadávaniach policajného antikofliktného tímu prešlo hranicou v priebehu večera a noci len zopár kamiónov a áut. Pre štrajkujúcich bolo jedinou možnosťou ísť do štátnej karantény. Úradníci našli aj jedno nové riešenie. To sa ale nestretlo s pochopením. "Zo štátnej karantény po supstení aplikácie môžete ísť do domácej karantény," navrhoval im minister dopravy Andrej Doležal. 



Polícia pracovala s viacerými možnosťami a bola prirpavená aj na najhoršie. Postupne na hraniciach pribúdali policajti i špeciálne poriadkové jednotky. Ani jedna z nich ale nedostala pokyn blokádu ukončiť. V kontakte boli aj rakúskymi kolegami. Aj vďaka ním sa podarilo kolóny niekoľkonásobne skrátiť. Polícia bola prirpavená v prípade spustenia aplikácie ihneď reagovať. Termín ale nikto nevedel upresniť.

"Ako náshle sa aplikácia spustí, tak bežíme v plnej prevádkze, posilníme personál, tak aby sme vybavili ľudí, ktorí budú môcť íst do smartkarantény," dodal Robert Gucký z Úradu hraničnej a cudzineckej polície. 

Situácia na hraničnom preichode cez deň

 Nervózni ľudia neboli na hraniciach s Rakúskom iba v piatok v noci, ale aj nadránom. K blokácii sa rozhodli pristúpiť aj počas dnešného dňa. Oproti noci bola situácia na diaľničnom hraničnom priechode Bratislava - Jarovce - Kittsee od rána výrazne lepšia.

So štábom sme sa na miesto vrátili o siedmej ráno. V smere do Bratislavy bol len do 100 metrov dlhý rad áut, ktorých posádka čakala na vybavenie. Tí, čo mohli, pokračovali ďalej na Slovensko a ostatní si museli počkať, kým ich v policajnom doprovode odvedú do štátnej karantény. A práve tá robila mnohým vrásky. Dúfali, že ju budú môcť, vďaka sľubovanej aplikácii stráviť doma.

Tých, ktorí zažili dnes sklamanie bolo viac. Na hranice s Rakúskom sme sa vrátili aj popoludní. A poniektorí nedokázali toto ich sklamanie ustáť, a tak sa ho rozhodli pretaviť do štrajku. Po viac než piatich hodinách bola situácia na diaľničnom hraničnom priechode divokejšia. Skupina mužov zablokovala hraničný priechod v smere na Slovensko.


Z jednej stránky určite každý pochopí, že ľudia, ktorí sa chcú vrátiť späť na Slovensko, by radi povinnú karanténu strávili doma s aplikáciou, ktorá mala byť včera spustená. "Prechádzal som nemecké hranice, rakúske hranice, znova rakúske hranice a všade mi len ukázali, že môžem ísť. Bez akéhokoľvek zastavenia. Ja nechápem, že čo robia tu s nami na slovenských hraniciach," povedal Slovák žijúci vo Švajčiarsku Radoslav. 

Keďže policajti nechceli ľudí len tak, na dobré slovo pustiť cez hranice, z bezpečnostných dôvodov, pokiaľ sa cestujúci nechceli presunúť do štátnej karantény, museli čakať na hraniciach alebo sa vrátiť. "Ja som tu už momentálne 30 hodín, plus cesta, unavený, bez pitia, bez sociálneho zariadenia, wc, bez jedenia, v podstate stále na nohách a teraz mi povedia slovenskí policajti, že mám ísť naspäť," opísal situáciu ďalej Radoslav. 

Sklamaní a rozhnevaní Slováci sa teda rozhodli, že sa postavia na cestu, zablokujú všetky vozidlá a budú čakať. No a pár hodín nato to prišlo...

Súvisiace články

Najčítanejšie správy