Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obyvatelia na východnej hranici sa boja povinnej karantény, zachytávajú ich ukrajinskí operátori
Zdielať na

Obyvatelia na východnej hranici sa boja povinnej karantény, zachytávajú ich ukrajinskí operátori

SLOVENSKO – UKRAJINSKÉ POHRANIČIE / Na podpis prezidentky stále čaká novela zákona. Na jej základe bude mať Úrad verejného zdravotníctva prístup k zoznamu ľudí, ktorí navštívili cudzinu. Stačí pritom, že sa ich mobilný telefón zaregistruje v zahraničnej sieti. Ľudia v slovensko-ukrajinskom pohraničí sa toho obávajú. Ukrajina je totiž na našom červenom zozname.

Vitajte na Ukrajine - sms správy s takýmto textom chodia ľuďom v slovensko – ukrajinskom pohraničí bežne, hoci hranicu neprekročili. "Sms-ka mi prišla, ale na Ukrajine som nebol," povedal obyvateľ Sniny. 

Toto sa deje aj niekoľkokrát na deň. Aktuálne ministerstvo zdravotníctva rozposiela všetkým občanom správy s upozornením, že po návrate na Slovensko z rizikovej krajiny sa musia zaregistrovať na ÚVZ a podrobiť sa testu. A medzi tieto krajiny patrí aj Ukrajina. "Budú ľudia platiť tisíce? Po 5 tisíc eur? A registrovať sa v nejakých systémoch, keď ani neopustili republiku? To je choré," reagoval obyvateľ Sniny. 

Ak prezidentka zákon podpíše, úrad verejného zdravotníctva bude mať právomoc žiadať operátorov o zoznam osôb, ktoré sa nachádzali v nebezpečných krajinách. K dispozícii budú mať zoznam telefónnych čísel, a práve to môže ľuďom žijúcim pri ukrajinskej hranici skomplikovať život. Je možné, že budú telefonicky kontaktovaní, keď spustíme túto službu a budú musieť vysvetľovať, že nikde neboli. Čo nám samozrejme zaťaží našich operátorov a ľudí, ktorí sa tomu budú venovať," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Ľuďom v pohraničí hrozí mastná pokuta 

Z novely zákona o elektronických komunikáciách tiež vyplýva, že za nedodržanie izolácie po návrate na Slovensko z rizikových krajín hrozí pokuta vo výške 5 000 eur. "Už mi prišla druhýkrát po sebe tá sms-ka a ja sa pohybujem iba v Snine, v Humennom alebo v Michalovciach," upozornil obyvateľ Sniny. 

Oslovili sme aj všetkých mobilných operátorov, ktorí disponujú informáciami o tom, ktoré telefónne číslo sa do ktorej zahraničnej siete prihlásilo. Tí tvrdia, že vyhodnocovanie konkrétneho správania sa jednotlivých zákazníkov nie je predmetom ich záujmu ani skúmania. 

"Tieto skutočnosti musia vyhodnotiť príslušné orgány, ktoré budú ďalej spracovávať poskytnuté informácie," vysvetlila Alexandra Piskunová, hovorkyňa spoločnosti Orange. "S ostatnými požiadavkami a ich detailmi prevedenia sa aktuálne oboznamujeme po tom, ako len nedávno prešli legislatívnym procesom," doplnila hovorkyňa O2 Tereza Molnár. 

Odporúčajú prenastaviť sieť manuálne 

Rezort zdravotníctva odporúča ľuďom v pohraničí nastaviť si mobilnú sieť, ktorú využívajú, manuálne. Podľa miestnych s tým môžu mať problém starší ľudia, ktorí nie sú technicky zdatní. 

"Budú na to doplácať, lebo keď nemajú manuálne nastavenie, tak ich automaticky systém nahadzuje na ukrajinské siete," poznamenal obyvateľ Sniny. 

"Odporúčam, aby si v mobiloch nastavili to, aby im mobil neaktivoval zahraničnú sieť," dodal Marek Krajčí. 

Ak prezidentka novelu podpíše, nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy