Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenský grécko-katolícky arcibiskup mal pozitívny test na koronavírus. Nakazil sa počas návštevy Mníchova
Zdielať na

Slovenský grécko-katolícky arcibiskup mal pozitívny test na koronavírus. Nakazil sa počas návštevy Mníchova

BRATISLAVA, KOŠICE / Kláštor v Rakúsku museli uzatvoriť a začať testovať mníchov po tom, čo ho navštívil vladyka Cyril Vasiľ a zástupca diecézneho biskupa Jaroslav Lajčiak. Obaja predstavitelia Košickej eparchie mali totiž po návrate na Slovensko pozitívny test na ochorenie COVID-19. Sám o tom informoval Konferenciu biskupov Slovenska.

Vladyka Cyril Vasiľ ako aj protosynkel Jaroslav Lajčiak z Košickej eparchie boli testovaní po návšteve slovenských gréckokatolíkov žijúcich v nemeckom Mníchove a Bavorsku.

"Vladyka Cyril Vasiľ po návrate z pastoračnej návštevy slovenskej gréckokatolíckej komunity v nemeckom Mníchove, kde bol spolu s protosynkelom Jaroslavom Lajčiakom, absolvoval test na COVID-19. Test mal pozitívny výsledok. Rovnako aj u Otca Jaroslava," potvrdil informáciu Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska. 

Návšteva v spomínanej farnosti trvala od 11. do 14. júla. "Laboratórna diagnostika na Covid-19 bola vykonaná na území Slovenska," informuje vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie RÚVZ Veronika Tarkovská. 

"Majú len ľahké príznaky, sú v poriadku. A počas nasledujúcich 14 dní obaja zostanú v domácej karanténe." dodal Kramara. Ako TV JOJ potvrdila Konferencia biskupov Slovenska, po návrate zo spomínanej cesty, neprišli predstavitelia košickej eparchie s nikým ďalším do kontaktu.

O prípade košického arcibiskupa a jeho kolegu informovali aj Vatican news a rakúske Krone Zeitung, pretože sa okrem Mníchova zastavili aj v jednom rakúskom kláštore. Ako sa uvádza v ich článkoch zverejnených na internete v kláštore v Heilingenkreuzi už majú jeden potvrdený prípad pozitívneho testu na ochorenie COVID-19. Je ním farár, ktorý sa o slovenskú delegáciu staral. Keďže po kontakte s Vladykom slúžil omšu, do karantény museli ísť aj 30 veriaci, ktorí sa na nej zúčastnili a mnísi, ktorí v kláštore žijú.

Počet pozitívne testovaných na Slovensku na ochorenie COVID-19 sa v nedeľu zvýšil o jedného človeka z okresu Banská Bystrica, vyhodnotených bolo iba 24 testov. Celkovo od začiatku pandémie malo pozitívny test 1980 ľudí. Vyliečilo ďalších osem, infekciu tak prekonalo už 1538 ľudí. Napriek týmto číslám už niekoľkokrát zaznela výzva naďalej dodržiavať nariadenia hlavného hygienika najmä v domovoch sociálnej starostlivosti. Dnes na to apeloval aj bratislavský župan.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy