Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Deň po povodniach na východe. Niektorí hovoria, že také ešte nezažili, vodu mali v izbách až po pás
Zdielať na

VIDEO: Deň po povodniach na východe. Niektorí hovoria, že také ešte nezažili, vodu mali v izbách až po pás

SNINA / Extrémny prívalový dážď opäť v plnej sile zasiahol východ Slovenska. V Snine voda zaliala stovku domov. Niektorým obyvateľom siahala voda v izbách až po pás. Do akcie nasadli ťažké mechanizmy, v teréne bolo do neskorého večera vyše 30 hasičov. Hlavná cesta v smere do Sniny bola neprejazdná. Intenzívny a neutíchajúci lejak potrápil aj obyvateľov obce Kvačany. Obrovské množstvo zrážok sa zlialo z okolitých kopcov do dediny.

​Voda zaplavila približne stovku domov. Ľudia majú zatopené garáže, pivnice aj izby. Prívalový dážď trval podľa odhadov asi 20 minút. "Je to moment prekvapenia, mnohí ľudia boli mimo Sniny, na kúpaliskách, na výletoch až teraz vlastne prišli domov a ratovali, čo sa dalo," povedala primátorka Sniny Daniela Galandová. "V súčasnej dobe je zaplavených niekoľko desiatok rodinných domov, hlavne na Hurbanovej ulici, takisto aj v Belej je niekoľko domov," opísal situáciu Roman Gallik, vedúci odboru krízového riadenia OÚ Snina. 

Ťažké mechanizmy boli v teréne do neskorého večera. Voda takto stála vo dvoroch. Jej odčerpávnie pri tomto obrovskom množstve nebolo jednoduché. Do akcie nasadili desiatky hasičov. Hlavnú cestu medzi Sninou a Belou nad Cirochou policajti museli na niekoľko hodín uzavrieť.

Voda sa valila z polí cez záhrady a dvory rovno na cestu. Policajti autá odkláňali na inú trasu. Hlavný ťah na Sninu bol neprejazdný niekoľko hodín. Obyvatelia postupne rátajú škody. V Snine v pondelok primátorka zvolala krízový štáb. Samospráva plánuje aktualizovať protipovodňový plán, keďže ten pôvodný je ešte z roku 2011.

Záplavy aj v Kvačanoch

Voda išla prúdom. Podmyla cestu a niekde vymyla aj inžinierske siete. To, čo sa v nedeľu dedinou prehnalo, to nepamätajú ani tí skôr narodení. Bol to intenzívny lejak a z nevinného potôčika sa stala rieka. Už v nedeľu, keď voda opadla, sa miestni pustili do upratovania. A na pomoc prišla aj technika Pršalo takmer dve hodiny. Kým v Kvačanoch sa miestni pozerali na hotovú skazu, vo vedľajších dedinách po nejakej letnej búrke niet ani stopy.

Takéto hotové vodopády tiekli za domom na konci dediny. Voda z polí so sebou brala i obrovské nánosy bahna. Svah za domom ostal podmočený a nestabilný. Domáci ratovali králiky. Pokoj si zachovali jedine kačky, ktoré si trochu poplávali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy