Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
VIDEO. Pozrite sa dovnútra bratislavskej kukurice
Zdielať na

VIDEO. Pozrite sa dovnútra bratislavskej kukurice

BRATISLAVA / Bratislava má niečo, čo široko ďaleko nenájdete. V minulosti to bol dokonca jediný a najvyšší kus v Európe. Ide o vyše 80 metrovú kukuricu. Táto nerastie na poli, ale sa v nej už 36 rokov býva. Budovu, ktorá vyzerá ako kukurica, teraz čaká rekonštrukcia. Pred jej zatvorením do nej prvýkrát pustili aj médiá.

V dezolátnom stave

Jedna z dominantných budov v Bratislave, takzvaná kukurica, je už pekných pár rokov v dezolátnom stave. "Na budove je vidieť, aké boli v tom čase technológie," hovorí architekt budovy Ján Strcula.

Budova dnes nevyhovuje platným normám. Z dvadsiatich dvoch je preto otvorená iba po 15. poschodie. Cez slabé opláštenie uniká veľa tepla do okolia a do budovy zateká. Steny sú preto plesnivé a okná prelepené páskou. "Ročné straty tejto budovy sú 400 000 eur," dodal riaditeľ ubytovne Ľubomír Slovák.

Opravia ju

Zlý stav ubytovne plánujú opraviť za zhruba 8 miliónov eur. Strecha a opláštenie budú nové. Bratislavčania ale nemusia mať strach, kukurica vraj ostane kukuricou. "Kukurica sa trochu upraví, ale stále bude mať rovnaký charakter," prezradil Ján Strcula.

V dobe, keď sa stavala, nikde neboli vyššie ako 10-poschodové budovy a to preto, že neboli tak vysoké žeriavy. Architekt na výstavbu nemal ani žiadnu literatúru. Veľa vecí sa preto riešilo za chodu. "Mám problém, navŕtali sme mŕtvoly," povedali architektovi pri stavaní budovy.

Vojenská ubytovňa

Išlo o telá vojakov z vojny, ktoré objavili, keď začali "kukuricu" stavať. Problém sa vyriešil a mohlo sa v prácach pokračovať. Najvyššiu budovu v Európe dokončili v roku 1977 za neuveriteľných 80 miliónov československých korún.

Ubytovňa slúžila vojenskej politickej akadémii, po revolúcii vysokej vojenskej škole a momentálne Ministerstvu obrany. V jednej z takýchto izieb svojho času býval aj bývalý minister obrany František Kašický.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy