Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
O auto Kajetána Kičuru má záujem päť ministerstiev, na hmotných rezervách symbol papalášizmu nechcú
Zdielať na

O auto Kajetána Kičuru má záujem päť ministerstiev, na hmotných rezervách symbol papalášizmu nechcú

BRATISLAVA / Luxusný Mercedes Kajetána Kičuru je v ponuke. Nový šéf štátnych hmotných rezerv povedal, že ho nepotrebuje, a tak ho ponúkol rôznym inštitúciám, ktoré ho môžu získať zadarmo. Prekvapilo ho, aký veľký záujem o auto prejavili. Teraz sa musí rozhodnúť, kto ho potrebuje najviac.

Mesiac po nástupe Kajetána Kičuru do funkcie, Štátne hmotné rezervy vyhlásili tender, v ktorom prišla jedna ponuka. V tom čase išlo o jedno z najdrahších áut v štátnej správe. Jeho cena je takmer 70 tisíc EUR. V čase koronakrízy však riaditeľa zadržali. Dnes sedí vo väzbe. Obvinili ho z korupcie. Dnes už 7- ročné luxusné auto naposledy jazdilo vo februári tohto roku. Nástupca Kajetána Kičuru, ktorý ho kupoval, v ňom dodnes nesedel. A zrejme ani sedieť nebude.

Auto s majákom najazdilo 130 tisíc kilometrov. Kožené sedačky, luxusná výbava, šofér, výborný stav. Jeho nástupcu táto limuzína vyrušuje. "My ho na svoju činnosť nepotrebujeme, a navyše považujem to za papalášizmus, s ktorým sa nestotožňujem," vyjadril sa Ján Rudolf, predseda správy Štátnych hmotných rezerv. Má nárok na auto s majákom aj šoféra. Do práce však chodí na svojom súkromnom. "Ja som zatrhol akékoľvek používanie služobných vozidiel počas víkendov aj po pracovnej dobe. Využívame ich len v rámci pracovnej doby a na pracovné účely," vysvetlil ďalej Rudolf. 

Boj 7 inštitúcií a 5 ministerstiev 

Podľa zákona však Kičurovo auto nemôže predať. Najprv ho musí ponúknuť ústredným orgánom štátnej správy. Zadarmo. To sa aj stalo. "Prihlásilo sa až 7 inštitúcií, z toho 5 ministerstiev, ktoré majú záujem," oznámil Rudolf. Vnútro, obrana, kultúra, doprava aj školstvo. Ministri teraz musia šéfa rezerv presvedčiť, komu sa auto hodí viac. "Bez ohľadu na to, aké to je auto, tak akékoľvek auto so štyrmi kolesami je pre nás, pre ministerstvo dopravy prínosom, vzhľadom na žalostný stav vozového parku na ministerstve," uviedol minister dopravy Andrej Doležal. 

"Ak by nám toto auto, tento Mercedes bol pridelený, nebudú sa kupovať tie dve autá, na ktoré máme nárok a ušetria sa peniaze zo štátnej kasy," povedal riaditeľ tlačového oddelenia ministerstva školstva Tomáš Kostelník. 

"Mnohí vojaci dnes jazdia na vozidlách, ktoré majú 30 rokov, aj velitelia rôznych útvarov jazdia na vozidlách, ktoré sú z 80. alebo z 90. rokov. To je realita v rezorte obrany," poznamenal minister obrany Jaroslav Naď. 

"Pokiaľ to bude auto, ktoré je možné využiť v rámci ministerstva vnútra, ak je tak vybavené a má také zariadenia, ktoré by sme vedeli využiť, prečo nie," vyjadril sa minister vnútra Roman Mikulec. Zrejme už onedlho táto limuzína pripadne niektorému z ministerstiev. Zároveň však nejde o jediné auto, ktorého sa Štátne hmotné rezervy zbavujú. "Štátne hmotné rezervy nepotrebujú mať toľko áut vo svojej evidencii koľko majú," dodal Rudolf, predseda správy Štátnych hmotných rezerv.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy