Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tretí deň kľúčového eurosummitu: Rokovanie začalo po skupinkách. Merkelová dnes neočakáva výsledok
Zdielať na

Tretí deň kľúčového eurosummitu: Rokovanie začalo po skupinkách. Merkelová dnes neočakáva výsledok

Archívne video

BRUSEL / Lídri Európskej únie v nedeľu v Bruseli už tretí deň pokračujú v diskusiách o rozsiahlom pláne ekonomického zotavovania po koronakríze. Niektoré členské krajiny sú totiž presvedčené, že navrhovaný 750-miliardový balík pomoci ekonomikám členských štátov je príliš veľký a skôr by ho mali tvoriť úvery ako granty.

Napriek tomu, že predseda Európskej rady Charles Michel vyšiel v ústrety v sobotu takzvaným šetrným krajinám požadujúcim menší podiel grantov vo fonde, názory na konkrétne parametre fondu sa zatiaľ rozlišujú. Očakáva sa, že šéf summitu dnes predloží ďalší kompromis variantov. Začiatok dnešného spoločného jednania bol naplánovaný na poludnie. Už dopoludnia sa ale začal Michel oddelene stretávať s lídrami krajín a štart hromadného zasadanutia odložil.


"Slovenská pozícia je vyboxovať si čo najlepšie podmienky lebo ideme do ťažkého obdobia," vyhlásil premiér. Slovenská delegácia však s takouto dĺžkou summitu nepočítala a trošku im to skomplikovalo pobyt. "Museli sme sa presťahovať do lacnejšieho hotela, aby sme šetrili peniaze daňových poplatníkov. Na lídroch je badať vyčerpanie ale aj odhodlanie. Ak poletíme dnes, tak s dohodou, v opačnom prípade radšej zostať dlhšie, ale pokúsiť sa nájsť kompromis, ktorý nielen Slovensko, ale aj Európa najviac potrebuje," uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa portálu bbc.com uviedla, že lídri EÚ možno dohodu nedosiahnu ani v priebehu nedele. "Existuje veľa dobrej vôle ale aj veľa rozdielnych postojov," cituje bbc.com Merkelovú.

Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vôla ku kompromisu existuje a dohoda je možná. Na druhú stranu by sa ale nemala uzatvárať na úkor únijnych ambícií, tvrdí. Či je možné tieto dve veci spojiť sa podľa francúzskeho prezidenta ukáže v najbližších hodinách.

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že európski lídri sa rozchádzajú v štyroch dôležitých témach, sú však odhodlaní dohodu o ekonomickom balíku uzavrieť. "Sme si vedomí, že musíme dohodu uzatvoriť. Jednáme pod tlakom, že tá dohoda je nutnosťou," povedal dnes Orbán novinárom.

Summit začal v piatok a podľa pôvodných predpokladov mal skončiť v sobotu.  Ani druhý deň ale zhodu na parametroch fondu obnovy a budúceho  sedemročného rozpočtu nepriniesol. Prezidenti a premiéri sa po viac než 11 hodinách jednania rozišli a pokračovať budú v poludňajších hodinách.

Česko by podľa Babiša mohlo z únijneho fondu obnovy vďaka zmene kritérií získať takmer o 2,8 miliardy eur viac, než podľa pôvodného návrhu Európskej komisie. Po skončení sobotného druhého dňa summitu EÚ venovanému fondu obnovy ekonomík to vyhlásil premiér Andrej Babiš. Podľa upraveného návrhu šéfa Európskej rady Charlesa Michela by navyše mohla Česku pribudnúť miliarda eur vo viacročnom rozpočte v rámci kohéznej politiky. Dohoda sa však podľa Babiša zatiaľ nerysuje a hlavnou spornou témou sobotného jednania je podmienenosť čerpania financií rešpektovaním právnych princípov.

Napriek vážnosti koronakrízy sú na summite veľké rozdiely v postojoch niektorých bohatších krajín, a to Holandska, Rakúska, Švédska a Dánska, ktoré chcú striktnú kontrolu výdavkov, a juhoeurópskych krajín, ako sú Španielsko a Taliansko, ktorých pandémia osobitne silno postihla. "Veci idú správnym smerom," uviedol však rakúsky kancelár Sebastian Kurz. "Je to samozrejme, ako sa dalo očakávať, tvrdý boj, tvrdé vyjednávanie, ale hýbeme sa správnym smerom a to je najdôležitejšie," povedal Kurz.

Celý rozhovor s Martinom Klusom si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy