Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nabrali ste počas karantény kilá navyše? Odborník radí, ako sa dostanete späť do formy
Zdielať na

Nabrali ste počas karantény kilá navyše? Odborník radí, ako sa dostanete späť do formy

BRATISLAVA / Ak ste počas koronakrízy pribrali, nezúfajte, nie ste sami. Viaceré európske krajiny v týchto dňoch robili prieskumy, ktoré zisťovali, koľko ľudia pribrali. V priemere to nie je až také zlé, ale v niektorých prípadoch sú to aj desiatky kilogramov. Športový fyziológ a uznávaný odborník upozorňuje na to, aby sme sa teraz nesnažili chudnúť prirýchlo.

Prieskumy vo viacerých európskych krajinách hovoria o tom, že počas korona karantény obyvatelia pribrali zhruba 2-3 kilá. Ide o priemer prepočítaný na obyvateľa vo Francúzsku alebo v Rakúsku. V jednotlivých prípadoch tak mohlo ísť o podstatne viac, ako napríklad nami oslovení respondenti.


Tematikou priberania a pohybu počas karantény sa zaoberali aj seriózne výskumy. "Uvádzajú, že cca 22% dospelých pribralo od 2,5 až po 5 kg. Na druhej strane je určitá časť populácie, ktorá aj schudla, okolo 15% schudlo tiež 2,5 až 5 kg," vyjadril sa športový fyziológ FTVŠ UK Viktor Bielik. Vysvetľuje to tým, že ľudia, ktorí sa pred karanténou pohybu nevenovali, počas karantény zleniveli úplne. Ale a naopak, tí ktorí aj predtým športovali, mali viac času a hýbali sa ešte viac. "Jedna práca sa zaoberá tým, že čo spôsobilo to, že ľudia v domácej karanténe pribrali.Napríklad aj to, že vo večerných hodinách konzumujú viac alkoholu," povedal Bielik.


Ďalším významným faktorom bol tzv. psychologický hlad, čo znamená, že pred zrak sa im častejšie dostávali rôzne potraviny, alebo lákali vône z kuchyne. "Psychologický hlad je podporený a vyvolaný, keď je človek v nejakej úzkosti, v napätí," vysvetlil Bielik. A to si potom kompenzuje pochutinami a alkoholom. Obdobie karantény bolo obdobím, keď ľudia čelili úzkosti a napätiu, denne sledovali množstvo negatívnych správ a obavy z vývoja korona krízy.

Výskumy, ktoré by sa dotýkali detí, však nie sú. "Ale je vysoká pravdepodobnosť, že tie deti pribrali. Dnešné deti málo športujú a počas epidémie športovali ešte menej," zhodnotil Bielik. Bežne obľubujú vysedávanie pred obrazovkou alebo tabletom, počas karantény sa učili online cez digitálnu techniku, čo vysedávanie ešte predĺžilo. "V podstate denne o 5 hodín viac," povedal Bielik.

Karanténa sa skončila, skončili hody, je čas hýbať sa, pre niektorých je to ale veľmi ťažké. "Chcel by som vystríhať, aby neprepadli nejakej diéte, treba sa vrátiť do pôvodných koľají, žiadny detox a rýchle zbavovanie sa kg. Stačí, ak ľudia budú mať pravidelný pohyb, každý deň 60 minút," dodal Bielik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy