Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Najvyšší súd má po odsťahovaní ministerstva voľné kancelárie, ale sú prázdne. Príčinou je byrokracia
Zdielať na

Najvyšší súd má po odsťahovaní ministerstva voľné kancelárie, ale sú prázdne. Príčinou je byrokracia

BRATISLAVA / Najvyšší súd sa dlhé roky tiesnil v jednej budove so stovkami zamestnancov ministerstva spravodlivosti. Keď sa rezort v marci konečne presťahoval do inej budovy, zdal sa byť problém vyriešený. Uplynuli štyri mesiace a pracovníci súdu sa naďalej tlačia vo svojich doterajších kanceláriách. Desiatky uvoľnených miestností nesmú používať, pretože v správe ich má stále ministerstvo.

Po rokoch spoločného užívania priestorov a hľadania možností sa Ministerstvo spravodlivosti SR začiatkom marca presťahovalo na Račiansku ulicu, kde si za 1,5 milióna ročne prenajíma budovu. Prázdne kancelárie však zamestnanci Najvyššieho súdu nemôžu používať. "Ono je to..je pravda, že k dnešnému dňu to nepomohlo," hovorí predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. 

Rozľahlé kancelárie aj po odchode ministerstva spravodlivosti nemôže Najvyšší súd využívať a jeho zamestnanci sú naďalej stiesnení na svojich pôvodných miestach, pritom polovica budovy ostáva nevyužitá a ten dôvod je prozaický. Byrokracia. "Najvyšší súd v tej budove, keďže nie je správca, ako podnájomník si nemôže dovoliť sa rozširovať do iných priestorov, ktoré mu nepatria," vysvetľuje Šikuta. 

Problémom je, akým spôsobom dostať budovu zo správy ministerstva na Najvyšší súd, aby mohol kancelárie užívať. V súčasnej situácii by totiž podľa Šikutu hrozili súdu sankcie.

"V postate, toto je taká byrokratická vec, ktorá sa musí vyriešiť a na tom teraz stojí prevod správy tejto budovy," uviedla vedúc kancelárie NS SR Zuzana Flaková. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí, že už našli cestu, ako sa z úzkoprsých formalít vyvliecť a budovu prideliť súdu. "Pôjde to cez inštitút odňatia správy, pridelenia správy. Ako hovorím, bude to prvýkrát použitý inštitút. Nám ju treba odňať a Najvyššiemu súdu ju prideliť. Všetci máme v tom jasno. Dôležité teraz je, aby v rámci toho uplatnenia Najvyšší súd preukázal záujem, že v tej budove, kde je Najvyšší súd, má byť Najvyšší súd a správa mu má byť pridelená," dodáva Kolíková. 

"Ministerstvo financií SR momentálne posudzuje splnenie zákonných podmienok pre odňatie správy. Proces odňatia správy si vyžaduje konanie troch subjektov, NS SR, MF SR a napokon vlády Slovenskej republiky. Časový rámec nevieme odhadnúť," stojí v stanovisku ministerstva financií. Nový šéf Najvyššieho súdu hovorí, že akú pozíciu má justícia v štáte, v takej budove tamojší súd sídli.

"Boríme sa tu s problémami naozaj takými, existenčnými, že nám praská potrubie vodovodné, kanalizačné, elektrokabeláž je v dezolátnom stave.
Tým, že získame túto budovy do správy sa len začne naša cesta v tom, že nastúpi proces rekonštrukcie," dodala vedúca kancelárie NS SR Zuzana Flaková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy