Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Záhorí zamestnávajú aj čmeliakov a dravce. Ukážeme vám unikátnu slovenskú farmu
Zdielať na

Na Záhorí zamestnávajú aj čmeliakov a dravce. Ukážeme vám unikátnu slovenskú farmu

ZÁHORIE / Na Záhorí majú jednu z najväčších čučoriedkových fariem na Slovensku. Pri pestovaní im pomáhajú čmeliaky a dravce. Kým hmyz zvyšuje produkciu, vtáky chránia úrodu pred náletmi škorcov. Zamestnávajú ľudí z okolitých obcí, ale aj rôznych kútov Slovenka.

Na farme v Plaveckom Petri na Záhorí pestujú deväť druhov čučoriedok na výmere 40 hektárov. Zaujímavosťou v tomto sade je to, že na opeľovanie rastlín používajú čmeliaky.

"Keď v mámi kvitli čučoriedky, tak sme priviezli 10-tisíc kusov čmeliakov. Čmeliak má dlhší sosák, tak je pre nás efektívnejší než včela," vysvetlil agronóm Eduard Kalenský. 

Aby úrodu čučoriedok nezničili škorce, na to používajú biologickú ochranu - dravcov. "Tým, že mi ich tu cvičíme, lietame s nimi, tak zabraňujeme tomu, aby škorce chodili vo veľkých množstvách na toto pole a ničili úrodu," povedal sokoliar Ján Šenkirik. 

Celoročne majú zamestnaných 10 ľudí. Na zber potrebujú 60 brigádnikov. "Snažíme sa zamestnávať lokálnych ľudí, starostovia vyhlásili, že bude zber," uviedol vedúci farmy Róbert Kavuľa. 

Všetka produkcia ide na Slovenský trh. Čučoriedky budú zbierať až do októbra.

Slovensko nie je sebestačné v produkcii ovocia. Naša sebestačnosť sa pohybuje iba na tretinovej úrovni, a to v prípade veľkého, ale aj drobného ovocia.

Máme aj veľmi nízku spotrebu ovocia, a to v prieme okolo 200 g na deň a osobu. Ak by sme zjedli 400 až 500 gramov boli by sme na úrovni Európskej únie.

Klimatická situácia je kritická. Prognózy hydrometeorológov sú pre Slovensko desivé: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy