Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Náhodní okoloidúci našli bezradného srnca uväzneného v elektrickom ohradníku
Zdielať na

VIDEO: Náhodní okoloidúci našli bezradného srnca uväzneného v elektrickom ohradníku

VRANOV NAD TOPĽOU / Neďaleko Vranova nad Topľou vyslobodili dvaja náhodní okoloidúci srnca zakliesneného v elektrickom ohradníku. Divé zviera v ňom bolo parohami zamotané tak, že ak by mu nepomohli, s najväčšou pravdepodobnosťou by na mieste zahynulo. Bezradné a vysilené zviera sa im podarilo zachrániť.

Divé zviera parohami uväznené v drôte zbadala vo vysokej tráve partia mladých ľudí. Srnec, ktorý mohol mať podľa odhadov poľovníka asi 4 roky, bol vystrašený a takmer na pokraji síl. "Sme videli, že drôt má úplne omotaný okolo parôžkov a podľa udupanej trávy usudzujem, že už tam mohol byť možno aj dva dni. Čím viac sa snažil zachrániť, tak tým viac sa zamotával do toho ohradníka," povedal poľovník Štefan. 

Záchranná akcia trvala niekoľko minút. Zviera akoby vycítilo, že mu chcú pomôcť, a tak, hoci bolo vystrašené, ani sa nebránilo. Hneď potom, ako ho vyslobodili, sa pobralo späť domov do lesa. "Keď sme ho na konci pustili, tak odskákal, nebolo vidno, že by bol zranený," poznamenal pán Štefan. 

Poľovníci apelujú na majiteľov pozemkov, hlavne na odľahlých miestach či v blízkosti lesov, aby sa postarali aj o trávu v tesnej blízkosti ich oplotenia. Nejednému živému tvorovi to môže zachrániť život. "Bolo to vo vysokej tráve, nebolo to vidno. Ak by to bolo pokosené, napnuté, pekne by si to preskočil, to pre neho nie je problém," dodal pán Štefan. 

Tento srnec obišiel vďaka pomoci ľudí bez zranenia. Ak by ste však v lese našli poranenú zver, domov či na veterinárne ošetrenie by ste ju v žiadnom prípade brať nemali. Aj keď máte dobrý úmysel a chcete ju zachrániť, mohlo by to byť považované za pytliactvo.

"Je to voľne žijúce, je to forma pytliactva, keď si to privlastním. Odporúčam kontaktovať políciu alebo príslušné poľovné združenie," vysvetlil poľovník Peter Doboš. 

Celé video zo záchrany srnca nájdete tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy