Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Školy a škôlky môžu svoje brány otvoriť od 1. júna. Ako bude vyučovanie prebiehať a čo treba dodržať?
Zdielať na

Školy a škôlky môžu svoje brány otvoriť od 1. júna. Ako bude vyučovanie prebiehať a čo treba dodržať?

BRATISLAVA / Do základných a materských škôl sa budú môcť deti vrátiť už od 1. júna. Toto rozhodnutie rezortu zdravotníctva prišlo v rámci 4. fázy uvoľňovania opatrení. Zriaďovatelia budú môcť rozhodnúť o obnovení vyučovania a následne otvoriť svoje brány. Do základných škôl sa ale vrátia len žiaci 1. až 5 ročníka, a to aj špeciálnych základných škôl. Do materských škôl sa môžu vrátiť deti každého veku, niektoré však budú mať prednosť. 

Rodičia sa môžu ale rozhodnúť, či svoje dieťa aj vzhľadom na zdravotný stav ponechajú doma. Ak sa rodič rozhodne nedať dieťa do školy, škôlky, môžu aj naďalej poberať OČR. Škola do 3. júla oznámi okresnému úradu údaje o deťoch k 30. júnu na poskytnutie vyplatenia OČR. 

Čo sa týka umiestnenia detí do škôlok, zriaďovatelia musia prednostne umiestniť deti členov ozbrojených síl, záchrannej služby a zdravotníkov, policajtov, hasičov, pedagógov, či odborných zamestnancov, a tie deti, ktoré majú nastúpiť do školy. V škôlkach môže byť maximálne 15 detí v triede, v školách 20 detí v jednej triede. Podmienkou ale je, aby učiteľ po celý týždeň vyučoval len jednu skupinu detí, aby sa medzi sebou nepremiešavali. Ak by ale došlo k poklesu detí počas daného týždňa, tak v nasledujúcom týždni sa dve skupiny môžu spojiť.

Distančné vzdelávanie pokračuje

Pre žiakov, ktorí zostávajú doma, bude aj naďalej platiť dištančné vzdelávanie. Nebude ho ale vykonávať učiteľ, ktorý zároveň vyučuje aj deti v triedach. "Viac informácií sa dozviete v rozhodnutí ministerstva školstva, ktoré vydajú na základe ÚVZ SR. Usmernenie pre učiteľov a zriaďovateľov nájdu tiež na webe rezortu zdravotníctva alebo ucimenadiallku.sk," poznamenal minister školstva Branislav Gröhling

Riaditelia škôl môžu očakávať aj pomocnú ruku. Štátne hmotné rezervy rezort školstva už oslovil, aby boli súčinné pri zabezpečení ochranných pomôcok na znovuotvorenie školských zariadení. Pri pobyte v skupine ale nemusia mať deti rúška. "Zamestnancom sa odporúčajú ochranné štíty, aby mohli s deťmi komunikovať a prenášať na nich emócie," podotkol minister. 

Do priestorov škôl a škôlok, či školských klubov nesmie vstúpiť nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov materskej školy. "Ak dieťa v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je nutné umiestniť ho do samostatnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 materská škola informuje príslušný RÚVZ tak, ako je to v prípade iných infekčných ochorení," informoval rezort školstva v dokumente. 

Zoznam opatrení pre materské školy na zamedzenie šírenia nákazy:

  • Pri ceste do materskej školy sa sprevádzajúce osoby a deti riadia opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ. Celkový čas zdržiavania sa osôb sprevádzajúcich deti do materskej školy vo vonkajších a vnútorných priestoroch materskej školy by nemal presiahnuť 10 minút. Sprevádzajúca osoba sa v priestoroch materskej školy pohybuje vždy v rúšku resp. v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami, a to hlavne za účelom odovzdania a vyzdvihnutia dieťaťa v rámci možností bez vstupovania do šatne.

  • Materská škola do konca školského roku neorganizuje žiadne spoločné akcie – rozlúčky s deťmi, besiedky, rozlúčky so školským rokom a iné hromadné podujatia, kde dochádza k združovaniu väčšieho množstva osôb; v nevyhnutnom prípade realizuje podujatie len na úrovni skupiny a bez prítomnosti zákonných zástupcov a iných osôb, nepracujúcich v materskej škole.
  • Podľa miestnych podmienok, počtu detí a personálu je možné zabezpečovať školské stravovanie v bežnej podobe. Pre externých stravníkov musí mať školská jedáleň, resp. výdajňa školskej jedálne, zriadené výdajné okienko tak, aby sa eliminoval kontakt s internými stravníkmi. V prípade stravovania v jedálni materskej školy odporúčame stravovanie tak, aby sa skupiny detí nepremiešavali.
  • Odporúčame minimalizovanie zhromažďovania osôb pred materskou školou. 

  • Materská škola v spolupráci so zriaďovateľom, zabezpečí každodenný ranný zdravotný filter, ranné meranie teploty detí každej skupiny, dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.

  • Zákonný zástupca predkladá pri prvom nástupe dieťaťa do materskej školy alebo po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že dieťa neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie 

  • Sprevádzajúca osoba zabezpečí umiestnenie rezervného rúška svojho dieťaťa do jeho skrinky alebo na miesto na to určené zamestnancom materskej školy.

  • Zamestnanec materskej školy zabezpečuje organizáciu príchodu detí a sprevádzajúcich osôb tak, aby sa zamedzilo miešaniu skupín v šatni.

  • Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít. Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec (napr. asistent učiteľa alebo špeciálny pedagóg) majú odporučené nosiť rúško alebo ochranný štít pri výkone výchovno-vzdelávacieho procesu, v ostatných prípadoch nosia rúško alebo ochranný štít.

  • V miestnosti, kde sa zdržuje skupina, je zabezpečené časté a intenzívne vetraniePriestory materskej školy a hygienické zariadenia a priestory umyvární, ako aj hrové prvky v exteriéri sa dezinfikujú najmenej dvakrát denne a podľa potreby aj opakovane.

  • Osobitná pozornosť sa venuje dezinfikovaniu šatňových/vstupných priestorov, do ktorých vstupujú sprevádzajúce osoby; rovnako dezinfikovaniu dotykových plôch kľučiek, vypínačov, zábradlí a ich okolia.

  • Toalety musia byť vybavené mydlom v dávkovači a jednorazovými papierovými utierkami (obrúskami) pre bezpečné osušenie rúk. Poháriky, zubné pasty a zubné kefky sú uskladnené a nepoužívajú sa. Odporúčame nepoužívať textilné uteráky a vzduchové sušiče rúk. Odporúčame nepoužívať klimatizačné zariadenia a ventilátory.

  • Upratovací personál musí byť informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov. Odporúčame zabezpečiť smetné koše tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu (napr. odstránenie vrchného uzáveru koša a pod.)

    Opatrenia pre školy na zamedzenie šírenia nákazy:

  • Vytvorená skupina sa nebude meniť, aj keď počet žiakov klesne, nebude dochádzať k migrácií žiakov medzi jednotlivými skupinami. Riaditeľ ZŠ 1 – 5 zváži v prípade nízkych počtov žiakov zmenu skupiny. Odporúčame, aby k zmene prišlo až v nasledujúcom týždni po dosiahnutí nízkeho počtu žiakov (napr. skupina A sa v stredu zmenší na 7 žiakov, skupina B na 5 žiakov, v pondelok - nasledujúci týždeň sa tieto skupiny spoja).

  • Metódy a obsah vzdelávacích a záujmových činností je nevyhnutné prispôsobiť zloženiu konkrétnej skupiny, vzhľadom na vek žiakov a úroveň ich vedomostí, znalostí a zručností.

  • Pri prvom nástupe do práce všetci zamestnanci základnej školy vyplnia dotazník o zdravotnom stave pred návratom do zamestnania.

  • Zabezpečí každodenný ranný zdravotný filter, ranné meranie teploty žiakov každej skupiny pedagogickým zamestnancom alebo iným povereným zamestnancom bezdotykovým teplomerom pri vstupe do základnej školy.

  • Zákonný zástupca predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy, alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.
  • Základná škola v spolupráci so zriaďovateľom zabezpečí každodenný ranný zdravotný filter, ranné meranie teploty žiakov každej skupiny a dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.

  • Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, okrem svojej skupiny v interných a externých priestoroch školy, kde prebieha výchovno - vzdelávací proces.

  • Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít. Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec (napr. asistent učiteľa alebo špeciálny pedagóg) majú odporučené nosiť rúško alebo ochranný štít pri výkone výchovno-vzdelávacieho procesu, v ostatných prípadoch nosia rúško alebo ochranný štít.

  • Presuny skupín žiakov, pohyb po chodbách, návštevu toaliet či spoločných priestorov je nutné organizovať tak, aby boli minimalizované kontakty ako medzi skupinami, tak jednotlivcami, vrátane zamestnancov školy.

  • Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy