Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štvrtá fáza uvoľnila tieto opatrenia. Do pôvodného režimu sa vracia aj zdravotníctvo
Zdielať na

Štvrtá fáza uvoľnila tieto opatrenia. Do pôvodného režimu sa vracia aj zdravotníctvo

BRATISLAVA / Ústredný krízový štáb spolu s epidemiológmi rozhodol o uvoľnení opatrení 4. fázy. Nové opatrenia vstúpia do platnosti už v stredu 20. mája. Zmeny avizovalo aj ministerstvo zdravotníctva. Nemocnice aj ambulantní lekári by sa mali už vrátiť do "normálneho" režimu.

Zoznam opatrení platných od 20. mája

  • 25 metrov štvorcových sa mení na 15 metrov štvorcových na zákazníka.
  • Kiná divadlá a iné hromadné podujatia do 100 ľudí, výnimkou sú schôdze zo zákona ako napríklad valné zhromaždenia, snemy, kde nebude počet osôb limitovaný.
  • Obchodné centrá bez otvorených detských kútikov. Vypočíta sa aj maximálny počet zákazníkov, mimo spoločných priestorov, na 15 metrov štvorcových na každú jednu prevádzku. Dodržiavať treba aj 2 m odstup medzi osobami. 
  • Školy a škôlky budú otvorené od 1. júna. Do školy pôjde len prvý stupeň a žiaci 5. ročníka. Čo sa týka škôlok, otvoria sa všetky ročníky škôl. Krízový štáb sa rozhodol, že v triedach nebude len 12 žiakov, ako pôvodne plánovali, ale až 20 žiakov v triede. 
  • Organizované športové kluby môžu využívať vnútorné športoviská aj plavárne. Pre ostatnú verejnosť nebudú otvorené ani fitnesscentrá. Vonkajšie športoviská budú otvorené všetky pre verejnosť, zostáva ale podmienka bez šatní.
  • Stravovanie v reštauráciách - aj v interiéri. Pre reštaurácie sa predlžuje prevádzka otvorenia z 20.00 na 22.00
  • Od štvrtka začne platiť opatrenie na slovenských hraniciach, že v prípade, kto má prechodný alebo trvalý pobyt na území SR a navštívi jednu z 8 krajín ( u našich susedov a v Chorvátsku, Slovinsku, Švajčiarsku a Nemecku), a kto sa vráti do 24 hodín, nebude mať podmienku testu na koronavírus ani karantény. Občan Slovenska, ktorý prekročí hranice bude musieť mať so sebou formulár. Ten skontroluje policajt a orazí pečiatkou pri prekročení hranice. Cestou späť jeho 24 hodinovú platnosť skontroluje. 
  • Nosenie rúšok - v interiéri bude povinnosť nosenia rúšok. "V exteriéri, ak sa človek bude nachádzať od druhej osoby na 5 metrov, je to na zvážení," vyhlásil premiér. 

Zdravotníctvo sa vracia do normálu

Minister Marek Krajčí na tlačovej besede avizoval, že aktuálna situácia je z epidemiologického hľadiska výborná. Poznamenal, že situácia v DSS je už tiež na dobrej úrovni. S tímom expertov sa preto zhodli, že zdravotníctvo musí začať fungovať naplno, ako to bolo pred koronavírusom. 

Na otázku TV JOJ či neplánujú plošné testovanie aj napriek uvoľneným opatreniam, minister Krajčí povedal, že epidemiologická situácia je výborná a existujú pacienti, ktorí sa opätovne nakaziť nemôžu. "Lekári budú stále používať ochranné prostriedky, anesteziológovia budú tiež používať predpísané ochranné prostriedky...," povedal Krajčí. 

Ambulancie pediatrov už robia všetky očkovania. Rodičia majú pred vyšetrením kontaktovať pediatra telefonicky a ich deti budú ošetrované v prípade potreby v konkrétne dohodnutom čase. Podľa odborníkov ale estetické zákroky, či napríklad kŕčové žily, ak nejde o akútny prípad, je vhodné, aby takéto operácie ešte odložili. Ide však len o odporúčanie, nie nariadenie. 

noviny.sk/MZ SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy