Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajný exfunkcionár Pavol Vorobjov ide do väzby
Zdielať na

Policajný exfunkcionár Pavol Vorobjov ide do väzby

BRATISLAVA / Bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Pavol Vorobjov ide do väzby. Prokurátor väzbu odôvodnil tým, že by Vorobjov mohol ovplyvňovať svedkov. Súd mu nariadil kolúznu väzbu.

Vorobjov strávil na súde viac ako hodinu. Pri príchode ani odchode s médiámi nekomunikoval a nereagoval na otázky novinárov. Po hodine vyšiel ako prvý prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave, ktorý potvrdil, že Vorobjov ide do väzby, kam ho po súde rovno eskortovala. 

"Sudca pre prípravné konanie OS BA III. sa plne stotožnil s návrhom krajskej prokuratúry Bratislava a uznal kolúzny dôvod väzby," uviedol prokurátor. "To je z dôvodnej obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov," vysvetlil hovorca krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak.

Obhajca expolicajta uviedol, že žiadne dôkazy voči Vorobjovovi neexistujú a proti rozhodnutiu podali sťažnosť. "Každé rozhodnutie sa dá namietať. Žiadne dôkazy nie sú. Päťdesiate roky sa vracajú," poznamenal advokát Vorobjova Ľubomír Hlbočan. Vo veci tak bude konať krajský súd. 

Pavol Vorobjov v minulosti pracoval ako šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA. Práve on sa mal podľa inšpekcie rezortu vnútra podieľať na lustrovaní novinárov, ale aj ľudí mimo novinárskej obce. Doteraz čelí trom obvineniam, a to trikrát zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a dvakrát z neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. 

Lustroval aj Jána Kuciaka 

Prvé obvinenie Vorobjova padlo ešte v súvislosti s lustrovaním Jána Kuciaka. Ďalšie dve mu vyšetrovateľ doručil tento týždeň. Jedno z nich súvisí s lustráciou iných ľudí ako novinárov. A druhé - s takzvanými pavúkmi, ktoré policajti zaistili v dome Mariána Kočnera.

"Opýtal som sa ho (Mariána Kočnera, poznámka redakcie), či by takéto základné informácie vedel získať cestou svojho známeho Norberta Bodora. Marián Kočner povedal, že to zabezpečí a začiatkom roka 2017 mi naozaj doručil bielu obálku vo formáte A4, v ktorej boli lustrácie 28 novinárov s vyhotovenými vzťahovými diagramami." Takto opísal Peter Tóth obdobie, kedy mal spolu s Kočnerom plánovať diskreditáciu novinárov.

A práve Vorobjov mal vzťahové diagramy dodať. V trestnom konaní pre neoprávnené lustrácie novinárov vystupuje 168 poškodených. Z toho je 28 novinárov a 140 ďalších osôb. 

Na ťahu v tejto veci bude teraz bratislavský krajský súd, ktorý bude rozhodovať o sťažnosti obvineného Pavla Vorobjova proti väzbe. "Úrad inšpekčnej služby sa prípadom naďalej intenzívne zaoberá a vyšetrovateľ vykonáva všetky kroky potrebné pre náležité objasnenie skutku," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese.

Vadala loboval u Troškovej, aby mu pomáhala na najvyšších miestach. Čo ešte odhalí Kočnerova knižnica? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy