Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odborníci kontrolovali v obchodoch kvalitu ovocia. Stovky kilogramov skončili v koši
Zdielať na

Odborníci kontrolovali v obchodoch kvalitu ovocia. Stovky kilogramov skončili v koši

BRATISLAVA / Po návštevách kontrolórov skončilo viac ako 700 kilogramov ovocia a zeleniny doslova v koši. Štátna veterinárna a potravinová správa overovala v obchodoch ich kvalitu a skutočné označenie pôvodu krajiny. V niektorých prípadoch boli udelené aj pokuty.

Najpočetnejším a opakovaným pochybením obchodníkov je označovanie krajiny pôvodu. Platí to aj v prípade ovocia či zeleniny. Obchodníci dovezené ovocie prebaľujú a predávajú ako slovenské. "Skutočne zo všetkých pochybení až cez 67 percent je zlé označenie krajiny. Jednoducho je to ich cenová politika, že to čo dovezú prebalia, ale spotrebiteľa samozrejme zavádzajú," vyjadril sa riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

Kontrolovala sa kvalita hrušiek, banánov, jabĺk, jahôd, hrozna, nektariniek, broskýň, kapusty, kelu, kapusty čínskej, slivky, špargle, uhorky, zeleru, cibule aj rajčín. V najhoršej kvalite dopadli nektarinky. "Áno, jahody, hrušky, broskyne, nektarinky tam to fakt bolo aj viditeľné," povedal Bíreš. "Polepšili sme si v kvalite, bolo to aj horšie v minulosti, ale stále treba tú kvalitu zlepšovať a preto kontroly robíme," skonštatoval Bíreš.


"Obchodníci robia maximum pre dodržanie kvality ovocia a zeleniny. Treba si uvedomiť, že ide o rýchlo kazové potraviny. Navyše až 70 percent pochybení sa týkalo označovania a nie kvality," uviedol predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič. "Prebiehajú správne konania. Udelili sme aj pokuty, ale tie reťazce majú právo brániť sa, takže správne konania prebiehajú," vyjadril sa Bíreš.

Dobrou správou je, že na na pultoch nájdete už viac slovenských jabĺk, rajčiakov a jahôd. Zemiaky zo Slovenska na pultoch chýbajú. A hrozno tiež. "Tie zemiaky to je najhoršie. Vieme ich pestovať aj tu, ale nerobí sa to. Dovážame," dodal Bíreš.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy