Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V Trnave hľadajú hrobárov. Takéto sú podmienky prijatia
Zdielať na

V Trnave hľadajú hrobárov. Takéto sú podmienky prijatia

TRNAVA / V Trnave zriadili na mestskom úrade nové oddelenie, ktoré bude mať na starosti pochovávanie zosnulých. Úradníkov už majú, ale ešte hľadajú šiestich hrobárov. Mesto chce zriadením tohto oddelenia šetriť peniaze, pretože súkromná firma výrazne zvýšila svoje ceny.

​V Trnave v minulom roku zomrelo okolo 580 ľudí z toho 420 bolo pochovaných do zeme, takže museli pre nich vykopávať hroby, ostatní boli spopolnení. Do konca mája súkromná firma účtovala za výkop hrobov pozostalým 72 eur a pri prehĺbenom hrobe 92 eur. "Ceny išli hore, pri klasickom výkope je to 180 eur a pri prehĺbenom je to 214 eur," vyjadrila sa bývalá správkyňa cintorína Michaela Šípošová - Rigová.

Trnava chce za ľudí doplácať, lebo doterajšia cena je stanovená všeobecným záväzným nariadením. "Cenník cintorínskych služieb pre verejnosť zostáva nezmenený. Rozdiel medzi sumou, ktorú platí mesto a ktorú účtujeme občanom zatiaľ dotuje samospráva," uviedla hovorkyňa Trnavy Veronika Majtánová.

Na mestskom úrade vzniklo aj nové oddelenie komunálnych a cintorínskych služieb. Chcú tieto služby poskytovať za nižšiu sumu. Hľadajú preto šiestich hrobárov. "Ide o dve rôzne pozície pri jednej je požadované stredné vzdelanie, ponúkaný plat je 701 eur a pri druhom je vyžadované aspoň
základné vzdelanie s platom 686 eur," priblížila Majtánová.


Koloman Kollár je hrobárom už dvanásť rokov. Tvrdí, že je to veľmi náročná práca a hocikto ju robiť nemôže. "Niekdy sa kope jama lepšie a niekedy nie. Niekedy sa kope aj dva dni. Prepadnete sa do rakvy, veľa ľudí sa zľakne a utečie a je preto veľký problém s robotníkmi," prezradil Kollár. 

V Cíferi a v okolitých obciach všetky služby súvisiace s pohrebom vykonáva súkromná firma. "Súkromná spoločnosť zabezpečí od truhly aj nakladanie s tým telom až po výkop hrobu pre konkrétnu rodinu, ktorá pochováva. Obec neprispieva žiadnym spôsobom na samotný pohreb alebo pochovávanie občana," vyjadril sa starosta obce Cífer Maroš Sagan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy