Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza nákupu rozsudkov: Advokát z nahrávky mal mať nadštandardné vzťahy s Tomanovou
Zdielať na

Kauza nákupu rozsudkov: Advokát z nahrávky mal mať nadštandardné vzťahy s Tomanovou

BRATISLAVA / Dajú sa kúpiť rozsudky? Televízia JOJ už dlhšie overuje obsah nahrávky, na ktorej je hlas podobný bratislavskému advokátovi. Od potenciálneho klienta pýta 72 tisíc eur za to, že dokáže u sudcov zabezpečiť taký rozsudok, aby sa klient dostal k svojmu dieťaťu. Okrem vplyvu na súdy v nahrávke opisuje aj vzťah s komisárku pre deti Vierou Tomanovou. V jej úrade poslanci Národnej rady aktuálne vykonávajú prieskum.

Meno advokáta, ktorý má hlas podobný tomu na nahrávke, má redakcia TV JOJ k dispozícii. Zatiaľ ho nezverejníme.

60 tisíc eur v hotovosti alebo 72 tisíc eur s DPH, ak to pôjde cez účet. Takú sumu a celú vopred žiada od klienta údajne hlas podobný bratislavskému advokátovi, ktorý pôsobí aj v sporných už medializovaných prípadoch. Právnik vysvetľuje, ako boj o dieťa v prípade že sa dohodnú, bude nanovo prebiehať na sude. Zaleží len na peniazoch a kontaktoch.

Hlas z nahrávky:

"No, je to boj o dieťa. Či už cez ekonomiku, cez zdravie, či už cez vydieranie." 

 " Je to tam externe chytené, oni to majú chytené cez peniaze. Vy musíte úplne zmeniť postup.Vy to nebudete mať chytené cez peniaze. Vy to budete riešiť cez autoritu, ktorá dôjde a povie, prestante!"

Podľa nahrávky až 90 % z požadovanej sumy pôjde na údajného advokátovho prostredníka, ktorý bude chodiť za sudcami a autoritami.

Hlas z nahrávky:

"Vy musíte spochybniť jeho zamestnanie. Musíte spochybniť jeho psychický stav, zdravotný stav, spochybniť rozhodnutia. Je potrebné ísť za pánom najvyšším, presvedčiť ho, že..."

 Striktne ale upozorňuje, že o ich dohode klient s nikým nesmie hovoriť. Ak sa prezradí, skončil a k dieťaťu sa už nedostane.

Hlas z nahrávky:

"My budeme mať zmluvu, budeme mať medzi sebou zmluvu a výsledkom je súdne rozhodnutie, kde vy máte buď dcéru zverenú alebo máte styk v rámci striedavej starostlivosti."

"Ale za žiadnych okolností, za žiadnych okolností nesmiete rozprávať o tom, ako budeme pracovať a že budeme mať za sebou lobistu."

Tomanová a jej vzťah s advokátom

O akom lobistovi je reč, na nahrávke ostáva tajomstvom. Ak sa ale klient advokáta opýta, či do prípadu plánuje zaangažovať aj detskú komisárku Vieru Tomanovú, odpoveď je okamžitá. Aj to, aký má s ňou údajne vzťah.

Hlas z nahrávky:

"Tomanovú určite áno. V pondelok s ňou sedím. A mám s ňou veľmi nadštandardné vzťahy."

​TV JOJ s uvedenou skutočnosťou oboznámila aj samotnú komisárku Vieru Tomanovú. Televízia už upozornila, že nahrávkou má disponovať aj Národná kriminálna agentúra, ktorá v konkrétnom prípade vedie trestné stíhanie pre podozrenie z korupcie.

"Pani Viera Tomanová je aktuálne práceneschopná, vyjadriť sa môže po jej návrate do práce. Ozveme sa Vám. Zároveň Vás prosíme o zaslanie zvukového rozhovoru, na ktorý sa odvolávate," uvádza sa v stanovisku kancelárie Úradu komisára pre deti.

Nahrávka, ktorú získala TV JOJ zaujala aj  poslancov, ktorí u detskej komisárky, vykonávajú poslanecký prieskum. Jej obsah považujú za závažný a očakávajú jej skorý návrat do úradu.

"A práve toto prepojenie ma veľmi vyrušuje, pretože Úrad komisárky pre deti by mal byť nezávislým úradom. Nemalo by tam  dochádzať k žiadnej nadštandardnej spolupráce s konkrétnymi advokátmi a už vôbec nie nejaké účelové vstupovanie do konaní. Ale hovorím, v tomto momente sú to stále len dohady," uviedla podpredsedníčka ľudskoprávneho výboru Vladimíra Marcinková.

Podľa špecialistu na vyšetrovanie a trestné právo, ktorý je obsahom nahrávky oboznámený je obsah rozhovoru neštandardný. "On to nazýva síce lobizmus ale také niečo v našom právnom poriadku nemáme. V slovenskom právnom poriadku lobizmus nie je zakotvený a skôr sa teda javí o nelegálne protiprávne ovplyvňovanie činnosti kompetentných orgánov," priblížil odborník na Trestné právo a vyšetrovanie Jaroslav Ivor. 

TV JOJ na kauze pracuje. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy