Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Premiéri V4 sa prvýkrát od koronakrízy stretli. Témou dňa sú peniaze z Bruselu a otváranie hraníc
Zdielať na

Premiéri V4 sa prvýkrát od koronakrízy stretli. Témou dňa sú peniaze z Bruselu a otváranie hraníc

LEDNICE / Premiéri krajín V4 sa dnes prvýkrát od koronakrízy osobne stretávajú. Na zámku v Ledniciach Slovensko zastupuje Igor Matovič, ktorý sa už minulý týždeň stretol v Prahe s Andrejom Babišom. Predsedovia vlád majú riešiť horúce témy ako peniaze zo záchranného balíka z Bruselu či ďalšie otváranie hraníc.

Po minulotýždňovom stretnutí s Andrejom Babišom v Prahe sa dnes stretávajú opäť a nebudú pri tom sami. Do Lednického zámku zavítajú aj premiéri krajín V4. Diskusia prebehne o bruselských financiách či otváraní hraníc. Stretnutie sprevádzali prísne hygienické podmienky aj  keď možno povedať, že miernejšie. Rúška musia nosiť všetci vo vnútri, no vonku nie.

Premiéri prediskutujú finančný rámec EÚ na 2021-2027 nazvaný Európska únia budúcej generácie. Najmä jeho časť vo výške 700 miliárd eur. Česi majú z neho dostať 20 a Slovensko 8 miliárd eur.

Kým Igor Matovič a jeho poľský kolega sú s nim spokojní, Česi a Maďari nie. Podľa Andreja Babiša je pomoc šitá na mieru krajinám ako Taliansko, či Španielsko. Úlohou tohto stretnutia bude nájsť spoločný postup pred summitom, ktorý sa bude konať budúci týždeň. Na druhom rokovaní premiéri preberú opätovné otváranie hraníc ako aj obnovu turistického ruchu, ktorý masívne zasiahla koronakríza.

Pozrite si ako prebiehala prvá návšteva nášho premiéra v Česku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy