Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VšZP žiada od asociácie nemocníc 14 mil. eur, hlási výpadok až 150 tisíc poistencov
Zdielať na

VšZP žiada od asociácie nemocníc 14 mil. eur, hlási výpadok až 150 tisíc poistencov

BRATISLAVA / Všeobecná zdravotná poisťovňa žiada od Asociácie nemocníc Slovenska 14 miliónov eur v dôsledku výpadku až 150-tisíc poistencov, ktorí odišli do súkromných poisťovní. Dôvera a Union s tým nesúhlasia, pretože nechápu, ako údajnú chýbajúcu čiastku najväčšia štátna poisťovňa vypočítala a zároveň tvrdia, že nárast poistencov už zohľadnili v platbách pre nemocnice od 1.1. 2020.

Rokovania stále pokračujú a nie sú uzatvorené. Definitívny verdikt zostane pravdepodobne na ministrovi zdravotníctva, s ktorým si majú nemocnice a poisťovne sadnúť za rokovací stôl 15. júna.

My tie peniaze jednoducho nie sme schopní vrátiť. Ohrozili by sme naozaj poskytovanie zdravotnej starostlivosti," vyhlásil Marián Petko z Asociácie nemocníc Slovenska. 

"Zdravotná poisťovňa Union je pripravená zvýšiť rozpočty v tých nemocniciach, kde to bude potrebné. My za našich poistencov, ktorí budú potrebovať zdravotnú starostlivosť, jednoznačne zaplatíme," reagovala hovorkyňa ZP Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová. 

"Rokovania s cieľom nájsť prijateľné riešenie budú pokračovať. Pre našich poistencov sa tým nič nemení," ubezpečil PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský. 

"VšZP a ANS sú po dnešných rokovaniach bližšie k dohode o zmluvných
podmienkach," píše sa v stanovisku VšZP. 

Všeobecná zdravotná poisťovňa má nové vedenie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy