Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nové vedenie lesníckeho podniku odhalilo nekalé praktiky bývalého šéfa. Kontrola odhalila škody za vyše milióna
Zdielať na

Nové vedenie lesníckeho podniku odhalilo nekalé praktiky bývalého šéfa. Kontrola odhalila škody za vyše milióna

ULIČ / Štátny podnik Leso-poľnohospodársky majetok Ulič v slovensko-ukrajinskom pohraničí sa zmieta v existenčných problémoch. Hrozí mu zmrazenie účtov a nebude mať na výplaty. Na údajné nekalé praktiky prišiel nový riaditeľ. Ťažba na súkromných parcelách, neoprávnené výpovede zamestnancov, no na povrch vyplávalo aj nevýhodné prideľovanie revírov.

Poukazujú na skresľovanie hospodárskeho výsledku a to, že podnik nevytvoril rezervy na súdne a advokátske trovy. LPMka ich pritom očakáva a zaplatiť ich musí. "Kde budeme musieť s okamžitou platnosťou vyplatiť 400-tisíc eur, čo by viedlo k zmrazeniu účtov podniku, nemali by sme na výplatu," skonštatoval nový zastupujúci riaditeľ podniku Mário Perinaj.

Kontrola hospodárenia odhalila škody presahujúce jeden milión eur. Situácia je natoľko vážna, že je dokonca ohrozená existencia podniku. Ide pritom o najstrategickejšiu firmu v regióne. Údajné nekalé praktiky postupne odhaľuje nový poverený riaditeľ. A problémov je viac ako dosť. Napríklad to, že LPMka ťažila aj na súkromných parcelách.


"Neoprávnene išla do týchto porastov hospodáriť, dotyčný pán žiada vyplatiť 200 tisíc eur, chce ich hneď," uviedol Perinaj. Právna zástupkyňa podniku Irena Sopková to prirovnala k jednoduchým domácim sporom: "Ako keby niekto išiel do vašej záhrady rúbať stromy, ktoré mu nepatria."


Asi 150-tisíc tisíc eur musel podnik vyplatiť za mimosúdnu dohodu v prípade prepustenia 4 zamestnancov. Výpovede dostali pre údajnú nekvalifikovanosť, hoci v podniku odpracovali desiatky rokov."Bolo nám spôsobené po psychickej stránke, že po 32 rokoch, že Vás vyhodia z roboty," povedala bývalá zamestnankyňa.

"Štátne organizácie dirigované nesprávnymi spôsobmi robili kroky, aby umožnili sa dostať za výhodných podmienok k revíru," vyhlásil na mieste minister pôodohospodárstva Ján Mičovský.

​Zástupcovia s najvyššou ponukou sa napríklad na schôdzu ani dostať nevedeli. "Stáli pred závorou a dnu sa dostať nemohli, lebo tam sa nedá. Môžu tam ísť osoby, ktoré na to majú povolenie. Ako sa tam ostatní dostali, to nevieme," dodáva Sopková.

Poverený riaditeľ podniku tvrdí, že: "Ponúkaná cena za revír bola 7 až 10 eur a cena, ktorá bola vysúťažená, bola 1,18€. Štátne organizácie prišli o 130-tisíc eur a LPM o 92-tisíc eur." Pridelenie revíru mali odklepnúť zamestnanci LPM-ky, ktorí sami sú v príslušnom poľovnom združení. Takže revír takpovediac odsúhlasili sami sebe.


"Vlastní zamestnanci takýmto spôsobom okradli podnik, tak je to veľmi úbohé," smutne skonštatovala právna zástupkyňa. Podľa slov vedenia podniku odhalili iba špičku ľadovca a nasledovať bude právny a ekonomický audit. Už teraz pripravujú viaceré trestné oznámenia. "Budeme žiadať, aby sa urobili všetky kroky k tomu, aby tí, ktorí to spôsobili, peniaze v maximálnej možnej miere nahradili," uviedol Mičovský.

Slovenská inšpekcia životného prostredia sa zamerala na ďalšiu nelegálnu skládku. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy