Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cestujete do zahraničia? Takéto sú pravidlá nosenia rúšok
Zdielať na

Cestujete do zahraničia? Takéto sú pravidlá nosenia rúšok

BRATISLAVA / V ôsmich európskych krajinách platia rôzne pravidlá povinnosti nosenia rúšok. Vo všeobecnosti už ale platí, že ich nosenie na verejnosti povinné viacmenej nie je. Dôraz sa ale kladie na bezpečnú sociálnu vzdialenosť medzi ľuďmi aspoň 2 metre.

Povinnosť nosenia rúšok platí takmer všade v uzavretých priestoroch. Aj tam však môžu platiť výnimky. Pozrite si prehľad opatrení v týchto ôsmich krajinách.

Nemecko

Na verejnosti nie je nosenie rúšok povinné. Na tvári ich musíte však mat v obchodoch, v prostriedkoch hromadnej doprav a vo verejných inštitúciách. Odporúča sa bezpečná vzdialenosť medzi osobami 1,5 - 2 metre. 

Maďarsko

Na základe nariadenia ministerstva zdravotníctva je povinnosť nosiť rúška len: 

  • v uzatvorených priestoroch  - obchody a nákupné centrá
  • v dopravných prostriedkoch

Výnimku majú deti do 5 rokov; žiaci počas vyučovania; osoby, ktoré sú samé v jednej miestnosti; tam, kde je medzi osobami dvojmetrový odstup; ak je medzi prednášajúcim a publikom odstup 3 metre. 

Česko

V pondelok 25. mája sa skončila povinnosť zakrývať si vonku dýchacie cesty rúškom. Platí ale dvojmetrový odstup. Rúško je zatiaľ naďalej povinné vo verejnej doprave a uzatvorených priestoroch, na úradoch alebo v obchodoch. Výnimku majú deti v školách alebo niektoré profesie, ako moderátori, ľudia v kancelárii za splnenia určitých podmienok. 

Poľsko

V Poľsku nie je povinnosť nosiť rúška na verejnosti, odporúča sa dodržiavať sociálna vzdialenosť. Vo vnútorných priestoroch, obchodoch, pracoviskách , úradoch, sú rúška povinné. 

Rakúsko

Aktuálne do 14.06.2020 platí povinnosť nosenia ochranných rúšok. Po dátume 14. jún sa táto povinnosť úplne ruší pre školy, obchody a gastronómiu. V jednotlivých podnikoch bude povinnosť nosenia rúšok záležať od nariadení zamestnávateľa. Nosenie rúšok bude aj naďalej povinné pre prostriedky hromadnej prepravy osôb, pre lekárne a úrady, aj pri pre preprave osôb v motorovom vozidle, ktoré nežijú spolu v jednej domácnosti. 

Chorvátsko

V Chorvátsku je pohyb osôb bez obmedzení. Nosenie rúšok nie je povinné, ich nosenie je len na báze dobrovoľnosti.  

Švajčiarsko

Nosenie rúšok vo Švajčiarsku nikdy nebolo a naďalej nie je povinné ani v rámci uvoľňovacieho režimu. Nosenie rúšok je dobrovoľné, odporúčané tam, kde nie je možné zabezpečiť odstup 2 metre. Odporúčané sú tiež v  MHD, v praxi sú celkovo využívané len veľmi málo. 

Slovinsko

Nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch nie je povinné. Vo vnútorných priestoroch povinné je. Tam však existujú výnimky - napri. osoby, ktoré cvičia vo fitness centre. Samostatne je to určené pre študentov škôl a škôlok, kde sa nemusia nosiť rúška. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy