Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Údajný Kočnerov sudca Eugen Palášthy chce po troch mesiacoch na slobodu
Zdielať na

Údajný Kočnerov sudca Eugen Palášthy chce po troch mesiacoch na slobodu

BANSKÁ BYSTRICA / Vo väzbe je už takmer tri mesiace, teraz sa chce dostať von. Jeden z bratislavských sudcov zadržaný počas policajnej akcie s krycím názvom Búrka preto vo štvrtok vypovedal na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Eugen Palášthy čelí obvineniu z prijímania úplatku, za ktorý mal potvrdiť rozsudok. Peniaze mal podľa obvinení poskytnúť Marian Kočner.

O prepustení z väzby, o ktoré požiadal Eugen Palášthy, od štvrtkového rána rozhodoval sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici. Bratislavský sudca obvinený z korupcie vnútri vypovedal zhruba hodinu.

Vo väzbe je od polovice marca a po vypočutí svedkov v jeho kauze na to už vraj ďalej nie je dôvod. "Jednak jeho zdravotný stav, ale je naňho odkázaná jeho 95-ročná matka a je to dosť ťažká situácia. Všetky osoby už boli vypočuté, takže už nemá koho ovplyvňovať," reagoval obhajca obvineného sudcu Peter Vačok. 

Za múry ústavu na výkon väzby ho dostalo obvinenie z prijímania úplatku. Za 20-tisíc eur mal potvrdiť rozsudok. Peniaze mali ísť od Mariana Kočnera, a to sprostredkovane cez advokáta Miroslava Mojtu. Ten je v súčasnosti vo väzbe a rovnako žiadal vo štvrtok o prepustenie na slobodu."Sudca vypočul oboch obvinených, ktorí požiadali o prepustenie na slobodu," potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.  

Zúčastnené strany odchádzali zo súdu bez konkrétneho rozhodnutia, na to si sudca nechal tri dni. "Rozhodnutie sudcu bude procesným stranám doručené písomne a o spôsobe rozhodnutia bude súd informovať potom, ako sa s ním oboznámia procesné strany," vysvetlila Kudjáková.  

Podľa obhajcu je ale vysoko pravdepodobné, že jedna zo strán podá proti rozhodnutiu sťažnosť a definitívne rozhodnutie tak padne až na najvyššom súde."Pokiaľ jedna strana nebude spokojná, obyčajne to tak býva, takže vo finále bude rozhodovať najvyšší súd," dodal obhajca Vačok. 

Ako advokátka údajne vystupovala v konaniach, ktoré mali dopadnúť v prospech Mariana Kočnera. Viac už Rasťo Striško: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy