Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Fico sa po prejave prezidentky vyjadril na kameru TV JOJ. Jej slová z výročnej správy o stave republiky ostro skritizoval
Zdielať na

Fico sa po prejave prezidentky vyjadril na kameru TV JOJ. Jej slová z výročnej správy o stave republiky ostro skritizoval

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Výročnú správu o stave republiky, ktorú ráno predniesla poslancom Národnej rady SR prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Smeru-SD ostro skritizoval. Podľa slov Fica prezidentka nepovedala nič nového a bol by radšej keby aspoň konala tak, ako sa vyjadrila počas prednesu výročnej správy. No a k jej slovám sa vyjadrili aj ostatní - Pellegrini i Matovič.

​Potom čo prezidentka prvýkrát vystúpila pred poslancov národnej rady a predniesla výročnú správu o stave republiky, objavila sa prvá kritika. Predseda Smer-SD Robert Fico túto výročnú správu, ktorá bola podľa slov prezidentky úplne odlišná ako predošlé, ostro pred kamerami TV JOJ skritizoval. Ako v úvode Fico povedal, "prezidentka nepovedala nič nové, "veľa slov".

"Bol by som rád aj keby robila to čo hovorí. Na jednej strane avizovala, že sa jej nepáči skrátené legislatívne konania, zákony, ktoré nie sú riadne pripravené a prediskutované. Potom bez zaváhania podpíše špicľovací  zákon, ktorý bol v skrátenom konaní prijatý. Boli to poslanci Smeru, ktorí sa museli obrátiť na ústavný súd a až ten potom pozastavil účinnosť tohto zákona," vyjadril sa. 

Fico kritické oko hodil aj na tému ohľadom čerpania fondov z Európskej únie. "Veľa nepresných čísiel, pokiaľ ide o čerpanie eurofondov. Mňa vôbec tento prejav neprekvapí, skôr by som očakával, že pani prezidentka sa bude držať toho, čo sama povedala," dodal.

Vyjadrenie premiéra Matoviča

"Práva o stave Slovenskej republiky, ktorú dnes pred poslancami Národnej rady SR predniesla prezidentka Zuzana Čaputová, bola dôstojná, vyvážená a férová voči Slovensku." Týmito slovami okomentoval výročnú správu premiér Igor Matovič pred médiami. Podľa premiéra bolo v správe viac chvály ako kritiky a ak tam aj nejaká kritika bola, tak opodstatnená.

"Prejav pani prezidentky bol veľmi pekný, dôstojný, vyvážený a férový voči Slovensku, politikom a občanom. Celkovo to bola komplexná správa o stave republiky. Pani prezidentka sa vo všeobecnosti dobre počúva, čo je pozitívna danosť v politike," zhodnotil Matovič. Priblížil, že z prezidentkinho prejavu si odnáša 12 bodov poznámok. Ocenil, že prezidentka pripomenula aj predvolebné sľuby, ku ktorým sa koaliční partneri zaviazali. "Veľmi sa mi páčila jej myšlienka, aby bola cesta za transparentnosťou taktiež transparentná," dodal Matovič.

Vyjadrenie Pellegriniho 

​Expremiér a podpredseda strany Smer-SD Peter Pellegrini sa tiež vyjadril k prejavu prezidentky Čaputovej. Podľa jeho slov ho považuje za prejav, ktorý presne zodpovedá situácii, v ktorej sa Slovensko nachádza. Prezidentka sa totiž musela vysporiadať s dvoma prelínajúcimi sa obdobiami vlády, no aj s krízou, ktorá zasiahla naše životy. "Vôbec nie je prekvapením, keď pomenovala oblasti, ktoré sú prioritami, pretože sú to oblasti, ktoré za svoju prioritu považovali, považujú a musia považovať všetky vlády do budúcna. Priority ako sociálna oblasť, vzdelávanie, zdravotníctvo,  moderné technológie sú oblasti, ktoré vám takto vymenujú aj pomaly všetci lídri EÚ a sveta, pretože sú to oblasti, s ktorými sa boria všetky krajiny. Nie vo všetkých sa podarilo dosiahnuť už želaný výsledok, ale v mnohých sa aj moja vláda a ja osobne snažili posunúť dopredu. Myslím, že pani prezidentka dala jasne najavo, že výzvou pre novú vládu je čo najlepšie zvládnuť ekonomickú a sociálnu krízu, ktorá sa nás valí," vyjadril sa so spokojnosťou v hlase Pellegrini. 

Na záver Pellegrini podotkol, že by pani prezidentka mohla byť na terajšiu vládu trocha tvrdšia. "Ale inak naozaj ten prejav bol taký ľudský, jej, zodpovedajúci jej  spôsobu prejavu ako dámy prezidentky. Myslím si, že ten odkaz bol jasný - do budúcna menej používania nástrojov moci.A prosím koncentrujte sa všetci na zvládnutie  ekonomickej a sociálnej krízy, ktorá sa na nás valí," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy