Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Blokády diaľnic môžu byť minulosťou. Kým Matovič kedysi ideu podporoval, dnes chce sankcionovať. Koalícia s tým môže mať problém
Zdielať na

Blokády diaľnic môžu byť minulosťou. Kým Matovič kedysi ideu podporoval, dnes chce sankcionovať. Koalícia s tým môže mať problém

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič si v noci cez sociálnu sieť posielal odkazy so zástupcami fitnesscentier. Tí avizovali, že dnes zablokujú diaľnicu pred Bratislavou, čím donútia vládu, aby im v boji s korona-krízou pomohla. Premiér pohrozil, že ak zablokujú diaľnicu, nielenže im nepomôže, ale ich v budúcnosti potrestá.

"... blokáda diaľnice spôsobí, že predložím návrh zákona, ktorý takúto činnosť bude považovať za trestný čin, tak ako je to v ostatných civilizovaných krajinách..." Takto znel nočný facebookový odkaz premiéra Igora Matoviča zástupcom fitnescentier. Do poslednej chvíle nik nevedel, či nakoniec ustúpia. Ustúpili. Podľa neho tým ukázali, že nepodľahli manipulácii Kotlebovcov, ktorých dodávka išla v čele kolóny. "Jeden magor spôsobí takto lúsknutím prsta 100 miliónov eur škody na nefungujúcej ekonomike," povedal Matovič na tlačovej besede.

"Možno si poviete, že zablokovať dopravu je moc. Nie je. Chápme ich. Ide im mnohým o holý život. A bojujú za nás." Robert Fico dnes vo svojom videu prečítal tento status Igora Matoviča k minuloročnému protestu farmárov v Bratislave. Súčasný premiér ich vtedy statusom podporil: "To bolo časovo ohraničené, ja neviem, či to trvalo 20 minút alebo pol hodinu."


Bráni sa premiér a dodáva, že dnešný protest mal trvať oveľa dlhšie. A navyše mal blokovať hlavnú dopravnú tepnu Slovenska. Podľa Fica súčasný premiér, keď bol v opozícii, burcoval ľudí na protestoch, niekedy aj s kávou v ruke. Teraz takýmto ľuďom hrozí pelendrekom a väzením. "To je o tom, ako Igor Matovič, ako jeho ľudia, ako celá vládna koalícia chápe právny štát a demokraciu. Oni vôbec nechápu, čo je to demokracia a čo je to právny štát, " povedal Fico.


Blokovanie aj hlavných ťahov je známe spred desiatich rokov, keď autodopravcovia protestovali proti mýtu. Policajti ich riešili často na mieste blokovými pokutami. Podobnú skúsenosť však už má aj súčasná vláda. Blokáda hranice s rakúskom pre nefungujúcu aplikáciu na domácu karanténu z minulého piatka. "30 ľudí zablokovalo vstup kľúčový diaľničný uzol, alebo diaľničný uzol a v Rakúsku sme boli na srandu, že si nevieme spraviť poriadok," uviedol Matovič.


Teraz už vieme, že fitnesscentrá ustúpili. Blokáda napokon nebola. Napriek tomu sa premiér tejto myšlienky nevzdal. Aj keď konkrétnu predstavu o tom, ako by mal zákon vyzerať, ešte nemá.
"Poprosím pani ministerku spravodlivosti, či dokáže nachystať návrh zákona v tomto duchu," vyhlásil po stretnutí s krízovým štábom premiér.

"Ak ide o nástroj, ktorý je v potenciálnom konflikte k politickým základným právam, ako je v tomto prípade sloboda prejavu a právo na zhromažďovanie, treba vyvažovať jeho nevyhnutnosť a primeranosť a z tohto pohľadu sa tým aj aktuálne ministerstvo spravodlivosti zaoberá," uviedol úrad. Ministerka spravodlivosti sa teda do toho zatiaľ nehrnie. Zákon môže naraziť na odpor aj v koalícii. "Ak sú porušením zákona, tak je možné ich napríklad pokutovať za nejaký priestupok, ale trestné činy by som z nich nerobil," vyjadril sa poslanec za SaS Ondrej Dostál.

​Pracovník ministerstva vnútra mal pozitívny výsledok na koronavírus. TV JOJ zisťovala, či mohol prísť do kontaktu s Mikulcom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy