Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
V trebišovskej nemocnici zomrel novorodenec. Jeho matka viní personál
Zdielať na

V trebišovskej nemocnici zomrel novorodenec. Jeho matka viní personál

TREBIŠOV / V pondelok v noci zomrel v trebišovskej nemocnici iba 5 dňový chlapček Miško. Jeho matka hovorí, že zdravotnícky personál ho začal zachraňovať, až po jej príchode do miestnosti, kde ležal. Nemocnica tvrdí, že ide o zhodu náhod, pretože práve vtedy sa spustil zvukový alarm prístrojov.

"Ráno o štvrtej som ho išla kojiť a keď ho išli vyberať, tak chlapec vôbec nedýchal. Bol celý žltý," povedala Iveta, mama novorodenca. Zdravotnícky personál sa ho snažil zachrániť. Bohužiaľ, nepomohlo ani niekoľkominútové oživovanie. "Hneď začali dieťa odsávať. Mal v ústnej dutine mlieko, čo znamená, že došlo k zvracaniu," uviedol riaditeľ nemocnice v Trebišove Juraj Bazár.

Chlapec sa narodil predčasne, no aj napriek tomu nepotreboval pomoc inkubátora. Podstupoval iba fototerapiu pre novorodeneckú žltačku. "Ešte sa smial, otvoril oči, potom zaspinkal," vyjadrila sa Iveta. "V tomto prípade bude dieťatko pitvané a uvidíme, aké budú výsledky," ozrejmil Bazár.

Rodina viní zo smrti novorodenca personál nemocnice. Chlapcove životné funkcie vraj neboli vôbec monitorované. Zdravotnícke zariadenie však hovorí o funkčnom napojení až dvoch systémov, ktoré nemôžu zlyhať súčasne. "Sestry, ktoré boli v blízkosti sa začali dieťaťu ihneď venovať," povedal Bazár. "Viete si to predstaviť? Oni vôbec nevedeli, že on nedýcha," myslí si Iveta, stará mama novorodenca.

Pozostalí tvrdia, že prenikavý alarm nepočul nikto z oddelenia. Obrátili sa preto na políciu. Na rad tak príde vypočúvanie svedkov, ako aj skúmanie pamäťových modulov v prístrojoch. "Na základe informácií, ktoré mám, vylučujem zlyhanie personálu," skonštatoval Bazár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy