Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Problémy s e-Karanténou aj politické pretrasy. Čo priniesol na hraniciach "testovací" štart smart karantény?
Zdielať na

Problémy s e-Karanténou aj politické pretrasy. Čo priniesol na hraniciach "testovací" štart smart karantény?

SLOVESNKO / Niektorí Slováci do včerajšieho večera strávili na slovensko-rakúskych hraniciach desiatky hodín. Nechceli isť do štátnej karantény, chceli byť doma s aplikáciou e-Karanténa. Tú však spustili až včera večer a to iba na hraničnom priechode Berg. Ešte ráno aplikácia niektorým stále nefungovala. Individuálne technické problémy prišli ľudom na hranice pomôcť vyriešiť IT dobrovoľníci. Podľa krízového štábu už na poludnie fungovala aplikácia u viac ako 90 % záujemcov o domácu karanténu. Podľa facebookového statusu Igora Matoviča už spoločnosť google aplikáciu schválila.

Situácia v noci

V noci  bola situácia na diaľničnom hraničnom priechode Bratislva - Jarovce - Kittsee pokojná. Dokonca v čase, keď sme na mieste boli my, teda okolo desiatej hodiny v noci, týmto úsekom neprechádzalo ani jedno auto. Ani včera neprešlo hranicami v smere na Slovensko ani jedno auto, ale v tom čase to bolo z dôvodu, že nespokojní ľudia, sa rozhodli štrajkovať a zablokovali celú premávku v smere na Slovensko.

Okolo šiestej hodiny podvečer od protestu upustili a dovolili kamiónom a ostatným autám pokračovať v ceste. O pár minút bola spustená aj vytúžená aplikácia. Aj keď nie úplne podľa predstáv zainteresovaných.Tá však fungovala len na hraničnom priechode Berg a len pre majiteľov s otvoreným operačným systémom Android. Napriek tomu, že počas včerajšej noci v okolí Bratislavy pršalo viac než dosť, ani silný dážď neodradil ľudí, aby si v dlhom rade počkali na vybavenie.


Na slovensko- rakúskom hraničnom prechode Berg bola situácia od rána pokojná, žiadne zápchy, žiadne zátarasy. Jediným problémom však aj naďalej ostáva e-karanténa, pretože niekomu funguje a niekomu nie.  
"Takto mi to píše, že nebola naištalovaná, už sme vymenili sim karty, telefóny, máme tretí...." opísal Slovák vracajúci sa zo zahraničia."Policajti sú veľmi ustretoví, sú v pohode, ale oni s tým nevedia nič spraviť, no," konštatuje Marek po návrate z USA.

"Bolo to jednoduché, ja som to mal stiahnuté medzi prvými, aj som prvý prečítal ten status Matovičov a všetci, že waau, všetci tu behali za nami," hovorí Denis jeden zo 6 člennej partie mladíkov vracajúcich sa z holandského Rotterdamu. Na ceste domov boli od piatka. Traja z nich prešli hranicu ešte v noci, pričom im už beží domáca karanténa. Ostatní čakali kamaráta. Ten mal však technický problém pretože v rámci predošlého testovania na COVID-19 dostal pridelený kód k rodnému číslu, a ten sa takpovediac laicky bil s kódom prideleným na e-karanténu.

Ranné "Vychytávanie múch"


Podľa člena permanentného krízového štávu Jána Bučkuliaka, k dopoludnajším hodinám využívalo e-karanténu už viac ako 200 Slovákov. Na hranice prišiel aj s technikom , aby  "vychytal muchy" a teda odstránil individuálne technické problémy. "O niektorých problémoch vieme, štatisticky nám vyplýva, že 94 percentám ľudí to funguje bez problémov, je tam nejakých 6 percent.. zistíme či je problém vo vašom telefóne, zistíme či v nejakom systéme... Mali sme jednu nezrovnalosť, že ľudia, ktorí boli už testovaní, tak ich aplikácia odmietla zaregistrovať, mám prísľub od NCZI, že táto vec by mala byť v krátkom čase vyriešená," smutne hovoril ľuďom na hranici Bučkuliak.

Tomuto stavu však predchádzalo množstvo komplikácií. Najskôr zverejnená nesprávna verzia aplikácie. Dnes ráno vyskočil problém s načítaním aplikácie, ktorý podľa všetkého spôsobil slabý signál na hraničnom priechode. "Je to tým, aký mobilný signál je v telefóne na Bergu..." skonštatoval počítačový expert Ondrej Macko.


Ďalším problémom u jednotlivých záujemcov o aplikáciu e-Karanténa bol aj samotný operačný systém android, ktorý používajú tisíce rôznych typov zariadení, či rôzni výrobcovia. Taktiež niekedy zaváži aj preťaženie serveru, čo sa stáva, keď sa aplikácia sťahuje a nie z priameho zdroja, ale z alternatívneho serveru. "Pokiaľ sa to začalo v tisíckach alebo stovkách sťahovať, tak ten server nie je na to pripravený. Tie aplikačné servery, tie sú pripravené na to," povedal počítačový expert Ondrej Macko.

"Po tej 7-mej to tu robilo asi 60 ľudí naraz, tak tie servery extrémne padali, vkuse nonstop refresh, ľudia chodili za mnou, ale ja som mal iba štastie, že som stihol ten server asi, keď bol ešte funkčný," skonštatoval Slovák tešiaci sa na návrat do Košíc. 

Niektoré typy telefónov sa k mobilným dátam dostávali ťažko, štáb preto zabezpečil dostupnosť wi-fi siete. Komplikácie sa však nekončili, niektorých aplikácia odmietla vpustiť s tým, že ich rodné číslo už bolo použité."Ľudia, ktorí už boli testovaní, tak ich aplikácia odmietla zaregistrovať," povedal Bučkuliak. Riešenie sa našlo, ale problém sa objavoval ešte aj popoludní. Prichádzajúci zo zahraničia mali problém s rodným číslom. 

Hraničný priechod v Bergu už zrejme vychytal najväčšie muchy, ktoré by sa už nemali objavovať na ďalšom hraničnom priechode Jarovce-Kittsee, ktorý už odo dneška poskytuje možnosť smart karantény.

Drietoma (zatiaľ) zadriemala

Polícia informovala, že postupne bude možné aplikáciu pre smart karanténu sťahovať aj na ďalších hraničných priechodoch. Testovacia prevádzka od dnešného popoludnia funguje aj na slovensko-českom priechode Drietoma-Starý Hrozenkov. 

Na hraničnom priechode medzi Českom a Slovenskom spustili eKaranténu od 15:00 hodiny. V priebehu niekoľkých hodín ju využilo len pár jednotlivcov. Policajti si to vysvetlujú tým, že sa to ľudia dozvedeli neskôr a nával očakávajú v nočných alebo zajtrajších ranných hodinách. Ľudia, ktorí doteraz prešli hraničným priechodom nemali žiadne problémy. Väčšina z nich už mala nainštalovanú aplikáciu a tým, ktorí mali problém s inštaláciou pomohli buď policajti alebo vojaci. V prípade, že by počet prichádzajúcich zo zahraničia stúpol, sú pripravení na pomoc aj dobrovoľníci.

Námet na politickú rozbušku


Táto výbušná téma už sa samozrejme preniesla aj do politickej roviny. Vládni politici hovoria, že v dobrej viere robia čo môžu a za nepríjemnosti sa ospravedlňujú. Podľa opozície je to však veľké manažérske zlyhanie. "Je to amaterizmus a tá aplikácia možno charakterizuje celú pomoc, ktorej v súčasnosti dochádza pretože dochádza v malej miere. Podnikatelia sa  sťažujú, dochádzajú pomaly," skritizoval poslanec strany SMER-SD Richard Raši.

"Aj keď, za to nie som zodpovedný, ja sa týmto chcem ľuďom ospravedlniť, tí ktorí prišli. Možno by som druhýkrát doporučil aj jednému aj druhému aby proste si lepšie pozreli tie predpisy a aby si to naštudovali, než sa vyberú nejakú ďalekú cestu. Či už je to naozaj reálne v platnosti," oponoval predseda parlamentu Boris Kollár. Podľa Borisa Kollára si treba uvedomiť aj to, že napríklad na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny pomoc sťažuje aj to, že po predchádzajúcej vláde tam našli veľmi zaostalé technické vybavenie. "Prehajdákali miliardu na informatizáciu a nefunguje. A potom vidíte z toho postavené všeljaké vily na riviére, Michellovia, nové jachty a toto je výsledok," dodáva Kollár.

Aktuálne je už aplikácia e-Karanténa spustená aj na hraničných priechodoch Jarovce- Kittsee a hraničný priechod s Českou republikou Drietoma - Starý Hrozenkov. Postupne sa budú pripájať aj dalšie hraničné priechody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy