Skoro jasno
15°
Bratislava
Výsluchy obvinených sudcov. Za zmanipulovanie mal jeden dostať od Kočnera 20 tisíc eur
Zdielať na

Výsluchy obvinených sudcov. Za zmanipulovanie mal jeden dostať od Kočnera 20 tisíc eur

BRATISLAVA / Od začiatku marca polícia stíha trinásť bratislavských sudcov, Mariana Kočnera a ďalšie štyri osoby. Stíhaní sú pre úplatky, podplácanie, zneužitie právomoci alebo zasahovania do nezávislosti súdu. Vo štvrtok predpoludním pokračovali výsluchy svedkov. Prišla žena, ktorá uspela pri žalobe o miliónovú pohľadávku v konkurze, o ktorý sa významne zaujímal Kočner. Úplatný sudca podľa polície údajne za to mal dostať 20 tisíc eur.

Pred rokmi Kočner získal v Bratislave lukratívnu budovu. Tú postavila spoločnosť, ktorá bankový úver nesplácala a nakoniec išla do konkurzu. Konkurz od začiatku mal intenzívne zaujímať Kočnera. Chcel, aby konkrétne osoby boli v konkurze úspešné pri uplatňovaní si pohľadávok na súde. Tak ako v prípade Dagmar Svrbickej, ktorá podala žalobu o uznanie pohľadávky na viac ako 1,8 milióna eur. Podľa obvinenia Kočner mal za to sudcovi vyplatiť 20 tisíc eur. Cez sprostredkovateľa vraj bratislavskému krajskému sudcovi Eugenovi Palásthymu. Taktiež od marca väzobne stíhanému sudcovi pre úplatok. Jeho advokátka sa k obvineniu vyjadriť nechcela.

Na výsluch prišiel aj majiteľ spoločnosti, ktorá konkurz realizovala. Podľa jeho slov o tom, že žaloby, ktorým sa bránili na súdoch, bol manipulované donedávna nevedeli. Vyšetrovatelia si nechali od neho vysvetliť, ako celý proces konkurzu prebiehal. Dodnes držia na účtoch získané peniaze z predaja, pre vzniknuté problémy.

"Ja som sa vyjadroval k bežným otázkam týkajúcich sa konkurzného konania, rozkreslil som, ako to prebieha, a to bolo v zásade všetko," povedal Ivan Ikrényi, svedok, I&R konkurzy a reštrukturalizácie, K.S. Trestné stíhanie v kauze obvinených bratislavských sudcov a niekoľkých advokátov pokračuje. Podľa informácií TV JOJ vyšetrovatelia majú naplánované úkony aj na budúci týždeň. 

Len nedávno Kočner cez moták z väzenia inštruoval svoju dcéru, ako má prevziať riadenie vo firme, ktorá ovláda spornú no lukratívnu budovu v centre mesta. Aký záujem mal mať Kočner na tom, aby sa konkrétne osoby dostali v konkurze k vysokým pohľadávkam, polícia zisťuje. 

Vyjadril sa aj obhajca obvinenej Moniky Jankovskej, bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. Tá sa vo väzbe nachádza od 8.marca a k dnešnému dňu po dohode s jej advokátom Jankovská nežiada prepustenie z výkonu väzby. 

"Žiadosť o prepustenie z väzby sme do dnešného dňa nepodali, uvidíme v budúcnosti, ako sa bude vyvíjať situácia," povedal obhajca obvinenej Moniky Jankovskej Peter Erdös.

Pozrite si reportáž z Nitry. Polícia tam na konci apríla vypočúvala Ladislava Mojžiša. Mal zoznámiť trestne stíhaného Mariana Kočnera so sudcom Vladimírom Sklenkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy