Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Manuál pre návštevníkov terás. Aj tu sa pripravte na výnimky
Zdielať na

Manuál pre návštevníkov terás. Aj tu sa pripravte na výnimky

BRATISLAVA / Vzdialenosť stolov minimálne 2 metre a maximálne dve osoby pri jednom alebo rodičia so svojimi deťmi bez ohľadu na počet. Takto znie nariadenie hygienikov, čo sa týka letných terás. Stále sa však vynárajú otázniky. Hygienici niektoré pravidlá spresnili, no zároveň predpokladajú, že na viaceré situácie sa bude prihliadať individuálne.

Pri sedení za stolom platí pravidlo dvoch. Je jedno, v akom vzťahu je dvojica, či ide o rodinu, kolegu alebo kamaráta.
Za jedným stolom môžu sedieť maximálne dve osoby. K stolu si však už nesadnú napríklad traja kolegovia. No trojčlenná rodina áno.

Dôchodcovia môžu ísť na omšu, kde sa stretnú v dvojmetrovej vzdialenosť s cudzími ľuďmi, môžu sedieť v reštaurácii tiež s kamarátom za jedným stolom. V prípade, že ich chce napríklad na obed pozvať dospelé dieťa... "Nie je možné, aby sa opatrením špecifikovala každá jedna individuálna situácia, ktorá môže nastať. Predpokladáme, že v praxi sa bude na takéto situácie prihliadať individuálne, avšak radi by sme vyzvali, aby verejnosť pristupovala k uvoľňovaniu opatrení zodpovedne, aby sme zbytočne neriskovali a snažili sa udržať doterajší priaznivý vývoj," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Jozefína Kaššová.

Naďalej však platí. Vstup a pobyt na terasách je možný iba s prekrytými hornými dýchacími cestami. Počas konzumácie nápojov a jedla si ľudia môžu dať rúška dole.

Prečítajte si otázky, na ktoré odpovedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Jozefína Kaššová:

Medzi stolmi vo vonkajších priestoroch musia byť zachované odstupy minimálne 2 metre.  Za jedným stolom môžu byť prítomné iba 2 osoby, alebo rodičia s deťmi. Rodičia s deťmi - čo to znamená? Rodičia a deti do 18 rokov?

Áno.

 Ako majú reštaurácie a ľudia postupovať, keď  príde ku konzumácii jedla a pitia? Kedy musia mať ľudia nasadené rúška a kedy si ich môžu dať dole?

Vstup a pobyt v prevádzke (vo vonkajších aj vnútorných priestoroch) umožniť len s prekrytými hornými dýchacími cestami (rúško, šál, šatka), táto povinnosť sa nevzťahuje na čas potrebný na konzumáciu nápojov a pokrmov v prevádzkach verejného stravovania.

Čo osoby za stolom - je tam podmienka, alebo si môžu spolu sadnúť dvaja kamaráti, ktorí nežijú v jednej domácnosti?

Nie je žiadna podmienka.

Modelová situácia: Rodičia, vek cca 65 rokov a dve dospelé deti, vek 30 a 40 rokov.  Žijú aj nežijú v domácnosti. Môžu tieto osoby spolu sedieť za jedným stolom?

Za jedným stolom by mali sedieť dve osoby.

Čo to znamená pre 4-člennú rodinu - otec, mama, dve deti? Čo to znamená pre 5-člennú rodinu? Je možné, aby boli traja za jedným stolom, alebo môžu byť všetci za jedným stolom? Keď zákazník nerešpektuje sedenie za stolmi, ako si čašník môže overiť, či prišli k stolu príbuzní?

Cieľom opatrenia bolo v rámci  postupného uvoľňovania činnosti prevádzok dať verejnosti možnosť pomaly sa postupne vracať k bežným aktivitám. Avšak ešte stále sa nachádzame v mimoriadnej situácii a musíme preto prihliadať na protiepidemické opatrenia, ktoré nám pomáhajú udržať priaznivú epidemiologickú situáciu. Nie je možné, aby sa opatrením špecifikovala každá jedna individuálna situácia, ktorá môže nastať. Predpokladáme, že v praxi sa bude na takéto situácie prihliadať  individuálne, avšak radi by sme vyzvali, aby verejnosť pristupovala k uvoľňovaniu opatrení zodpovedne, aby sme zbytočne neriskovali a snažili sa udržať doterajší priaznivý vývoj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy