Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V kreatívnom odvetví pracuje približne 66 tisíc ľudí. Ministerka kultúry hľadá pre nich finančné prostriedky
Zdielať na

V kreatívnom odvetví pracuje približne 66 tisíc ľudí. Ministerka kultúry hľadá pre nich finančné prostriedky

BRATISLAVA / Koronakríza zasiahla kultúru ako jednu z prvých a naopak opatrenia sa v tejto oblasti uvoľnia ako posledné. V kreatívnom priemysle pritom pracuje približne 66 000 ľudí. Práve pre nich bude návrat do pôvodného pracovného života nielen dlhý, ale aj ťažký. Ministerka kultúry hľadá finančné prostriedky nielen na svojom ministerstve, ale aj v rezorte financií.

Kultúra to nie sú iba umelci, herci, ale aj ľudia, ktorí sú v zákulisí, osvetľovači, technici, produkční alebo napríklad kameramani. Všetci títo ľudia prišli o možnosť pracovať vo svojom odbore. "Za normálnych okolností by som v tomto období určite moderovala spoločenské podujatie, moderovala prestávkovú súťaž v Nitre na hokeji alebo robila reportáže. Zhruba také 2/3 mojej práce dostali vďaka koronakríze stopku," vraví moderátorka Niki Kováčová. 

Niki je jedna z tých, čo sa rozhodla kvôli strate príjmu zmeniť dočasne profesiu. "Našla som inzerát istého hypermarketu, ktorý hľadal brigádnikov. Dávam dokopy nákup, ktorý si zákazník objedná online cez internet," vraví Niki. 

Podľa údajov z roku 2017 pracuje v kreatívnom priemysle takmer 66 tisíc ľudí. Ďalších 155 000 nepracuje priamo v kultúre, no sú s ňou úzko spojení a poskytujú služby pre túto oblasť. "Dnes počas epidémie v súvislosti s opatreniami predstavuje výpadok tejto ekonomiky viac ako 140 miliónov eur mesačne. Toto je však len veľmi konzervatívny odhad," vraví prezidentka Fóra kreatívneho priemyslu Zora Jaurová. 

Nie všetci sa v opatreniach našli. "Kým kiná, ktoré museli zatvoriť, majú na kompenzácie nárok, filmoví distributéri, ktorí majú rovnako 100% výpadok príjmov, nárok na tieto kompenzácie nemajú," vysvetľuje Jaurová. Ďalším problémom sú opatrenia pre živnostníkov a ľudí v slobodnom povolaní. "Nie sú oslobodení od daňových a odvodových povinností," dodáva Jaurová. 

Takisto aj europoslanci vyzývajú Európsku komisiu, aby sa zaoberala možnosťou zriadiť núdzový fond na
podporu médií a tlače. Na ministerstve kultúry stále prebieha analýza. "Aktuálne prebiehajú aj rokovania s ministerstvom financií a po ich ukončení vás budeme informovať. V kultúre bude návrat do normálu ťažší a dlhší ako v iných odvetviach hospodárstva a spoločenského života. A na to musíme byť pripravení," informuje tlačové oddelenie ministerstva kultúry. 

Umelci môžu naďalej čerpať z fondov. Práve umenie je to, čo častokrát pomáha aj neumelcom prekonať ťažšie obdobie koronakrízy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy