Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cudzinecká polícia odmietla ďalšieho cudzinca. Nepomohlo ani to, že jeho manželkou je už roky Slovenka
Zdielať na

Cudzinecká polícia odmietla ďalšieho cudzinca. Nepomohlo ani to, že jeho manželkou je už roky Slovenka

BANSKÁ BYSTRICA / Cudzinecká polícia odmietla ďalšieho cudzinca, hoci jeho manželkou je už 3 roky Slovenka. Banskobystrická polícia ich sobáš najskôr označila za účelový. A hoci Najvyšší súd platnosť manželstva potvrdil, veľmi to nepomohlo.

"No cítime sa veľmi zle. Čakali sme, že na základe rozhodnutia súdu to bude všetko v poriadku a manžel konečne bude môcť prísť. Ale tu nikto tieto rozhodnutia zrejme nerešpektuje," povedala Alena, manželka cudzinca. Najvyšší súd totiž rozhodol o tom, že sa má pokračovať v manželstve, a to aj na Slovensku.

Cudzinecká polícia na základe rozsudku trvalý pobyt Tunisanovi aj udelila. Extrémne rýchlo ho ale zrušila a začala nové konanie. "Dňa 18.11.2019 bolo na OCP PZ doručené stanovisko spravodajskej služby, že nesúhlasí s udelením pobytu pre uvedeného cudzinca," vyjadrila sa hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová.


Šťastie manželov trvalo len 3 dni a to bez toho, aby manžel Aleny vstúpil na územie Európy alebo schengenského priestoru. Zosobášili sa v Tunise a žiť chceli na Slovensku. Polícia sa ale odvoláva na stanovisko SIS s tým, že bolo rozhodujúcim podkladom na jej rozhodnutie v tejto veci. "V podstate ako keby to ďalšie šetrenie bolo v takej tej percentuálne nižšej úrovni ako to stanovisko SIS. Čiže áno je to celé opreté o to," povedala Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo.

"A nepredložili mi jeden jediný dôkaz, prečo by ten môj manžel tu nemohol byť. Ani jeden jediný dôkaz," povedala Alena. "SIS vo všeobecnosti pri poskytovaní požadovaných stanovísk alebo informácií vychádza striktne zo zákona. Pričom má na zreteli prioritný, verejný cieľ, ktorým je v prvom rade bezpečnosť SR a slovenských občanov," uvádza sa v stanovisku SIS. Od polície sme aktuálne stanovisko k tejto veci nedostali. Do prípadu, už ale vstúpila aj ombudsmanka.

"Podnet v kancelárii verejného ochrancu práv je v štádiu preskúmavania," uviedla verejná ochrankyňa práv Michaela Pavelková. Toto rozhodnutie polície je už právoplatné. Ide o administratívne vyhostenie. Existuje ale ešte možnosť obrátiť sa na súd. "Tak je možné spolu s návrhom dať aj návrh na predbežné opatrenie. Predbežné opatrenie by znamenalo, že to rozhodnutie správneho orgánu nie je vykonateľné," skonštatovala Kurilovská.

Nejde ale o prvý takýto prípad. Ombudsmanka tvrdí, že v jednej veci, kde boli aj rozhodnutia najvyššieho a ústavného súdu, už konštatovala porušenie ústavných práv. Zmeny plánuje aj nový minister vnútra. "Sme sa zhodli potom v tom, že bude potrebné vydať jednotné usmernenie, ktoré bude podrobnejšie vymedzovať postup príslušníkov cudzineckej polície," povedala Patakyová. "Lebo len konštatácia, že predstavuje bezpečnostné riziko bez akýchkoľvek podkladov alebo zdôvodnení, mu neumožňuje dať určité protiargumenty," zhodnotila Kurilovská. "To, či sa pozrieme na cudzineckú políciu, tak určite áno. Bude to jedna zo súčastí aj plánovanej reformy. Ja sa na to budem pýtať a budem sa o to zaujímať. Urobíme, čo sa bude dať," prisľúbil minister vnútra Roman Mikulec.

Pani Alena je z tejto situácie zúfalá. Preto uvažuje aj nad takým krajným riešením, ako opustiť Slovensko a spolu s deťmi odísť za manželom do Tunisu. To jej vo svojom rozhodnutí odporučila aj polícia. "Odvolací orgán konštatuje, že účastník konania sa do súčasnej doby neintegroval do našej odlišnej spoločnosti. Pričom jeho manželka sa s jeho prostredím zoznámila. Takže je zrejmé, že sa úspešne integrovala do života účastníka konania v jeho krajine," uvádza sa v rozhodnutí polície.

"Ideme meniť náš život od základov. Bohužiaľ, štát nás doslova vyhnal. Ale inú možnosť nemáme, nakoľko manžel nie je zlý človek. Rodina má byť spolu," skonštatovala Alena. Alenina dcéra je pritom už členkou slovenskej reprezentácie v thajskom boxe. "Bude reprezentovať teda Tunisko. Ona bude boxovať ďalej," dodala Alena.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy