Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri Komárne našli tony nebezpečného azbestu. Odpad páchatelia zakopali v blízkosti pitnej vody
Zdielať na

Pri Komárne našli tony nebezpečného azbestu. Odpad páchatelia zakopali v blízkosti pitnej vody

TRÁVNIK / Páchateľov, ktorí zahrabali uprostred polí v katastri obce Trávnik odpad s nebezpečným azbestom, hľadá polícia. Kusy eternitových striech odváža z jám špecializovaná firma na skládku.

Z intravilánu obce Trávnik v Komárňanskom okrese už tretí deň špecializovaná firma odváža nebezpečný odpad. Pod vrstvou zeminy sa ukrývali okrem iného kusy strešnej krytiny, ktorá obsahuje azbest. Podľa odhadov by tam mali byť ďalšie dve až tri jamy plné odpadu, vrátane zvyškov eternitových striech.

​Strážcovia prírody pred týždňom objavili za obcou Trávnik stavebný odpad. Časť páchatelia nestihli zahrabať. "To je z jednej veľkej akcie, to je 20-30 ton sa tu nachádza. Nás oslovili úrady, my to odstránime oficiálnym spôsobom a pre nás to tým skončilo, ale nebola to malá stavba určite," povedal konateľ firmy vykonávajúcej likvidáciu azbestu.


V jamách je podľa informácií TV JOJ okrem iného aj materiál zo striech stavieb v blízkom areáli niekdajšieho družstva. Zakopali ho až do trojmetrovej hĺbky. Priestor polícia ohradila a strážila. "Azbest, nebezpečný odpad si zakopávame do zeme, kde sú blízko plodiny, kde je pitná voda, ohrozujeme sami seba," skonštatoval strážca prírody Komplexnej centrálnej a záchrannej služby Marián Zvěřina.

Miesto s nebezpečným odpadom museli najprv stabilizovať, aby sa čiastočky azbestu nedostali do ovzdušia a následne do pľúc. Ak sa rozoberajú strechy s eternitovou pokrývkou je to jednoduchšie. Tá sa postrieka celoplošne, následne je ju možno bezpečne rozobrať a odviezť na zákonom určené miesto.


"S ohľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nemôžeme k veci poskytnúť viac informácií," uviedla hovorkyňa PZ Nitra Renáta Čuháková. Odvoz kontaminovaného odpadu v tomto prípade platí štát. Ten si následne nemalú sumu bude musieť vymáhať od vinníka. Tomu ale bude musieť byť dokázaná vina. Podľa informácií TV JOJ zatiaľ väčšina podozrivých odmietla vypovedať na polícii bez prítomnosti právnika.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy