Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cestovný ruch na Liptove bude čoskoro na kolenách. Ich nádejou je letná sezóna
Zdielať na

Cestovný ruch na Liptove bude čoskoro na kolenách. Ich nádejou je letná sezóna

LIPTOV / Aj cestovný ruch na Slovenku volá o pomoc. Dôvodom sú zatvorené hotely a reštaurácie. Atrakcie zívajú prázdnotou a tisíce zamestnancov sú bez práce. Pri pretrvávajúcich obmedzeniach sa môžu obľúbené regióny čoskoro ocitnúť na kolenách.

S cestovným ruchom to v posledných týždňoch ide ako v lete na saniach a tento rozprávkový región sa postupne mení na krajinu duchov. Straty len počas Veľkej Noci vyčíslili na milióny eur, ešte horšia je však neistota vyše piatich tisícok zamestnancov.

Vo viacerých zariadeniach museli zamestnancom znížiť platy a pravidelné jesenné úpravy presunuli na jar. "Pustili sme sa do prípravy bazénov na letnú sezónu, zároveň prebiehajú nejaké rekonštrukcie. Snažíme sa našim zamestnancom umožniť aspoň časť práce," uviedol prevádzkar vodného parku Bešeňová Peter Kolenčík.

Liptáci spolu s ďalšími regiónmi preto žiadajú vládu o pomoc a navrhujú zaviesť takzvaný Kurzarbeit. Každý ďalší týždeň bez hostí je totiž pre obľúbené turistické prevádzky likvidačný. "My máme finančný vankúš zhruba na 2-3 mesiace," vraví majiteľ hotela Liptovský dvor Milan Straka. 

Vykúpením z biedy by mala byť letná turistická sezóna, ktorá je pre väčšinu z nich kľúčové obdobie roka. Nateraz však nik nevie, či ju otvoria, prípadne ako bude vyzerať. "Minulý rok sme mali zhruba 20 tisíc návštevníkov. Nevieme, čo bude a či sa tento areál vôbec otvorí," obáva sa prvádzkar areálu Piesočkovo Tibor Laštík. 

"Sme pripravení akceptovať nové prísnejšie nariadenia a štandardy tak, aby Slováci na Slovensku mohli dovolenkovať," tvrdí PR manažérka OOCR region Liptov Katarín Šarafínová. 

Väčšina z hotelierov si uvedomuje, že hrať sa na vlastnom piesočku zďaleka nestačí a bez otvorenia letnej sezóny ich prevádzky s najväčšou pravdepodobnosťou neprežijú.

Ani otvorenie turistických atrakcií však nemusí stačiť. Na zahraničných dovolenkárov sa netreba spoliehať a aj tých domácich môže byť podstatne menej ako po minulé roky.

Pozrite si aká je situácia v kúpeľoch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy